„Vom consulta pacienţii doar pe bani”
Livia Botici
Deşi nu au semnat contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, medicii de familie hunedoreni oferă pacienţilor consultaţii gratuite. În cazul în care criza din sistem va continua, aceştia avertizează că este foarte posibil să nu mai poată suporta toate cheltuielile şi să-şi ofere serviciile doar pe bani.
Venituri mai mici
Pentru că, spun ei, s-au săturat de dezinformările din presă, medicii de familie hunedoreni au ieşit la atac. „În fiecare zi auzim la televizor că avem câştiguri exorbitante şi că unii dintre noi câştigă şi 10.000 de euro, pe lună. Ei bine da, câştigă, pe Lună poate, nu pe Pământ. Ne-au scăzut veniturile cu aproape 40 la sută anul trecut, iar acum, prin acest contract, ne vor scădea cu încă 30 la sută. Este inadmisibil! De mai bine de o săptămână, cheltuim bani pentru cabinet din veniturile noastre, bani care nu ne vor fi decontaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), dar cu toate acestea continuăm să consultăm gratuit şi să ne oferim toate serviciile”, spune Ana Chiş-Şerban (foto), preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie (AMF), din judeţul Hunedoara. Cu toate că, în acest moment, consultaţiile la medicul de familie nu se plătesc, dacă această criză nu va fi aplanată, lucrurile se pot schimba. „Nu ştiu cât vom mai rezista să mai susţinem cabinetele din banii de acasă. Dacă nu vom cădea de acord cu privire la prevederile acestui contract cadru, vom consulta pacienţii doar contra unei sume de bani, care poate varia, de la 25 lei, la 50 lei, în funcţie de serviciile oferite. Altfel, vom fi nevoiţi să închidem unităţile sanitare, deoarece nu avem nici un fel de venit, ci doar cheltuieli”, mai declară preşedintele AMF Hunedoara.
Au dispărut medicii de familie
Criza existentă în sistemul medical primar are la bază nemulţumirile medicilor de familie cu privire la contractul cadru pentru anul 2010. Potrivit cadrelor medicale, prevederile acestui contract sunt ”de nesemnat”, normele metodologice de aplicare a acestuia fiind imposibil de aplicat. „Cu toate că este publicat în Monitorul Oficial, contractul are norme metodologice ambigue şi nu ştim cum să ne desfăşurăm activitatea. Instituţia medicului de familie nu mai există în acest moment, ea fiind indispensabil legată de acest contract cadru, nesemnat, cu CNAS. Cum nu avem un contract după care să funcţionăm, nu ne mai putem numi medici de familie, ci medici privaţi”, spune Ana Chiş-Şerban, preşedintele AMF Hunedoara.
Compensate, deloc!
Până în momentul în care acest contract cadru va fi semnat, pacienţii sunt cei care au cel mai mult de suferit, deoarece nu li se mai eliberează medicamente compensate, bilete de trimitere sau concedii medicale.