Aproape 500 de amenzi, în valoare de 1.433.000 lei, date de Protecţia Consumatorilor
Adriana Năstase
Într-un comunicat, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Hunedoara informează că în anul 2018 au fost efectuate 1.334 acţiuni de control. În urma acestora, au fost aplicate 489 de amenzi, în valoare de 1.433.100 de lei şi 1.030 avertismente.
În urma acestor acţiuni de control s-au constatat abateri structurate pe următoarele segmente de activitate: produse alimentare – 504; produse nealimentare – 569; produse financiare–2; servicii alimentare – 59; servicii nealimentare – 177; servicii financiare– 23.
”Au fost prelevate 25 de probe pe parcursul anului 2018, iar dintre acestea opt au fost determinate ca fiind neconforme, în urma expertizelor de laborator. Probele neconforme au constat în principal în produse textile a căror compoziţie fibroasă nu corespundea cu eticheta produsului, cum ar fi de exemplu ciorapi pentru copii etichetaţi ca fiind din bumbac 95 la sută, dar la expertizare s-a dovedit că doar 58 la sută era conţinutul de bumbac.
În anul trecut au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri în valoare de 9.103 de lei”, susţine jr. Daniel Dumitran (foto), şeful CJPC Hunedoara.
„De asemenea, în anul 2018, au fost înregistrate la CJPC Hunedoara 718 petiţii, din care aproximativ 50 la sută au fost rezolvate în favoarea consumatorilor, diferenţa constând în petiţii redirecţionate către alte instituţii în competenţa cărora se aflau, nesoluţionabile şi neîntemeiate. Despăgubirile acordate cu această ocazie către consumatori au fost în valoare de 116.132 de lei”, se precizează în comunicatul CJPC Hunedoara.
“Abaterile de la legislaţia privind protecţia consumatorilor constatate pe parcursul anului 2018 sunt, în principal, în sistemul reducerilor de preţ practicate de o serie de operatori economici de pe raza judeţului. Astfel au fost identificate la comercializare diferite produse care aveau inscripţionate pe etichete campanii promoţionale tip concurs cu premii. La verificarea efectuată s-a constatat, însă, că perioada de desfăşurare a campaniei promoţionale (şi deci, implicit, acordarea premiilor în cauză) era expirată, faptele constituind practici comerciale incorecte care au fost sancţionate ca atare de către instituţia noastră. De asemenea, au fost identificate diverse reduceri de preţ efectuate de către agenţii economici, care nu respectau cadrul legal în ceea ce priveşte procedurile şi modul de calcul al preţurilor aplicate, procentul de reduceri fiind mai mic decât cel afişat. S-a mai descoperit existenţa la comercializare a unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită sau al căror preţ de vânzare nu era afişat. S-au mai depistat produse alimentare aflate în vânzare cărora le lipseau informaţiile obligatorii de pe etichete, cum ar fi ingredientele produsului, alergenii existenţi”, a adăugat şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.