Investiţii serioase, în 2019, în bazele sportive din judeţul Hunedoara
Nicolae Gavrea
Ministrul Tineretului şi Sportului a făcut la finalul săptămânii trecute o vizită în judeţul Hunedoara, la invitaţia senatorului PSD Viorel Sălan, la propunerea oficialilor din cadrul Federaţiei Române de Tir cu arcul, ocazie cu care a vizitat mai multe baze sportive din judeţ şi a discutat cu sportivii şi antrenorii de la secţiile de performanţă de la cluburile cu potenţial olimpic din judeţ.
Duminică, după festivitatea de premiere a celor mai buni trăgători cu arcul prezenţi la finalele Campionatului naţional de tir organizate la Sala Sporturilor din Deva, ministrul Bogdan Matei (foto) s-a întâlnit cu reprezentanţii presei. Iată ce ne-a declarat:
Reporter: Domnule ministru, care sunt concluziile dumneavoastră după vizita în judeţul Hunedoara?
Bogdan Matei: Sunt foarte încântat de această vizită în judeţul Hunedoara, de aceşti sportivi, sportul în judeţul dumneavoastră chiar are viitor şi mă bucur enorm de mult să constat acest lucru. Sper ca ei să continue pe această linie şi eu, în calitatea mea de ministru, i-am asigurat că vom fi alături de dumnealor, în contextul favorabil, în care bugetul ministerul pentru acest an a crescut cu peste 95 la sută. Vom putea asigura astfel condiţiile necesare pentru pregătirea sportivilor şi pentru obţinerea de rezultate deosebite.
Este foarte adevărat că avem şi minusuri, trebuie să le recunoaştem şi pe acestea, chiar am observat că sunt lucruri rămase cam în urmă şi necesită investiţii, dar în perioada următoare directorul DJST Hunedoara şi directorul SCM Deva sunt invitaţi la minister, pentru a face o prioritizare cu privire la investiţii pe care urmează să le efectuăm în 2019 în acest judeţ.
La Aninoasa, (la baza de tir cu arcul) este necesară o investiţie considerabilă din partea ministerului, pentru că vrem să asigurăm condiţii optime de pregătire. Se lucrează, avem asigurări şi din partea comunităţii locale că se va asfalta drumul de acces şi se va face racordarea la instalaţia de alimentare cu gaz, urmează să analizăm cererea de finanţare din partea federaţiei şi vom asigura fondurile necesare pentru finalizarea investiţiei de acolo, totul în spiritul şi articolul legii.
Am vizitat şi lotul naţional de gimnastică, am stat de vorbă cu profesorul Nicolae Forminte, nu sunt probleme cu privire la ceea ce înseamnă partea de finanţare şi asigurare a condiţiilor de pregătire de la MTS. I-am promis că voi reveni în curând la sală, pentru a mai discuta mai multe despre problemele pe care le-a ridicat. Eu am ajuns la începutul antrenamentului şi nu am dorit să deranjăm procesul de pregătire. Domnul profesor are câteva idei foarte bune, despre care noi trebuie să ţinem seama, cum trebuie să facem să relansăm gimnastica de performanţă în România.
Reporter: Rămâne lotul naţional de gimnastică la Deva?
Bogdan Matei: Sigur că da. Va rămâne în continuare la Deva.
Reporter: Este an preolimpic. Veţi asigura sprijin financiar tuturor federaţiilor care pregătesc sportivi pentru Tokyo 2020?
Bogdan Matei: Prioritate vor avea aceste federaţii. Se tot vorbeşte de o prioritizare a finanţării federaţiilor şi eu sunt de acord cu această prioritizare. Dacă ne dorim să avem medalii la Olimpiada de la Tokyo va trebui să acordăm şi o finanţare corectă pentru cei care pregătesc sportivi pentru olimpiadă, cluburilor departamentale ale MTS care dau sportivi la aceste federaţii, federaţiilor care sunt mai mici, dar au potenţial.