Răsturnare de situaţie în cazul bărbatului învinuit de dublu omor
Maximilian Gânju
După circa trei ani de arest preventiv, perioadă în care s-a judecat dosarul teribilei crime din satul Balomir şi după ce a fost deja condamnat la peste 25 de ani de închisoare, Ovidiu Dănuţ Drîngă (foto) a fost eliberat şi lăsat sub control judiciar.
Ovidiu Dănuţ Drîngă a fost învinuit de omor calificat şi condamnat de judecătorii Tribunalului Hunedoara la 25 de ani şi opt luni de închisoare cu executare. Grozăvia de care a fost acuzat a avut loc în 2016. Suspectul a făcut apel la sentinţă, iar după aproape doi ani, când procesul era pe final, magistraţii rămânând în pronunţare, a reuşit să repună cauza pe rol, pentru reluarea cercetării judecătoreşti. Drîngă a scăpat şi de celula de arest. Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât în 8 februarie a.c. să-i înlocuiască arestul preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar, decizia fiind definitivă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Munteanu, magistraţii au concluzionat, după evaluarea împrejurărilor concrete ale cauzei şi a conduitei procesuale a inculpatului, că nu se mai impune menţinerea măsurii preventive a arestării, însă este necesară luarea măsurii controlului judiciar pentru buna desfăşurare a procesului penal.
„Suspiciunea rezonabilă că inculpatul ar fi săvârşit infracţiunile de omor calificat şi tâlhărie calificată, cât şi necesitatea ca privarea de libertate a acestuia să înlăture starea de pericol pentru ordinea publică şi să prevină săvârşirea de noi infracţiuni au justificat atât luarea, cât şi menţinerea măsurii preventive. Curtea de Apel Alba Iulia consideră, în baza propriei sale analize, că la acest moment temeiurile care au determinat luarea măsurii arestării preventive, fără să dispară, au suferit o atenuare în urma evaluării împrejurărilor concrete ale cauzei.
Caracterul rezonabil al duratei măsurii arestării preventive a fost justificat de Curte până la acest moment datorită caracterului complex al cauzei. În toată această lungă perioadă de timp (trei ani) atât organele de urmărire penală, cât şi instanţele de judecată au avut o atitudine activă, administrând constant probe în încercarea de a soluţiona în mod temeinic cauza. La momentul actual, constatăm că, în ciuda eforturilor organelor judiciare, cauza nu a fost pe deplin lămurită, motiv pentru care Curtea de Apel a repus cauza pe rol, în vederea reluării cercetării judecătoreşti”, se arată într-un comunicat de presă emis de Curtea de Apel Alba Iulia.
Ovidiu Dănuţ Drîngă încă este judecat că a ucis în bătaie două bătrâne imobilizate la pat, din satul Balomir-Haţeg. Ancheta a stabilit că le-ar fi bătut pe cele două bătrâne cu pumnii, ”le-a azvârlit din pat pe duşumea, continuând să le lovească intens cu picioarele şi cu un lemn de foc apoi, dintr-o poşetă aflată sub perna victimei a luat o pungă din plastic în care se afla un teanc de bani (n.r. 10.000 de lei), a scos banii şi i-a pus în buzunarul hainei sale, a aruncat punga în încăpere şi, în timp ce victimele încă gemeau, căzute pe pardoseală, a părăsit locuinţa”.
Cu banii luaţi de la bătrâne ar fi cumpărat din Haţeg mai multe bunuri, printre ele şi un inel de logodnă pentru iubita sa. Pe parcursul apelului, inculpatul a cerut mai multe expertize, de la cea genetică şi psihiatrică, până la vizualizarea imaginilor cu interogatoriul din timpul anchetei. Individul a susţinut că a fost constrâns să recunoască faptele.
Mai băiatule dă-i în judecata pe cei care te-au forțat sa recunoști o fapta pe care nu ai comis-o. Cistigi sigur și cere-le bani frate cit de mulți. Nu-i ierta.
Acum jurnaliștii pot să-l întrebe dacă este vinovat sau nevinovat , e liber și poate vorbi . La Tribunalul Hunedoara se practică înscenările acuzând oameni nevinovați de fapte pe care nu le-au făcut .
Nu cumva anchetatorii sint milițienii pitulescu și Vonu? Modul lor de a ancheta reflecta anchetele miliției din anii 80. Dacă nu Ovidiu dringa este autorul iar anchetatorii l-au forțat prin bătaie sa declare ceea ce le convenea lor atunci acești milițieni-torționari trebuie sa meargă la pușcărie.