Halda de zgurã riscã sã o ia la vale
Sorina Popa
În urma efectuării expertizei tehnice, de către conf. univ. dr.ing. Bogdan Ion Alexandru, s-a stabilit că infiltraţiile de apă şi exploatarea incorectă prin excavarea adâncă în materialul haldat pot produce alunecarea şi destabilizarea haldei de zgură de la Hunedoara. Ca atare, expertul tehnic recomandă oprirea lucrărilor haotice de excavare de pe tot cuprinsul haldei de zgură.
Le opreşte activitatea
Mai mult, Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, susţine că în urma efectuării controlului de către Poliţie, va porni procedura de notificare pentru oprirea activităţii unor operatori şi contractori de pe halda de zgură de la ArcelorMittal Hunedoara.
„În urma expertizei tehnice reiese că stabilitatea haldei de zgură de la Hunedoara este pusă în pericol. Se exploatează haotic, doar deşeurile metalice, ceea ce face ca halda să o ia la vale“, a declarat Georgeta Barabaş.
O comisie de monitorizare a cerut SC ArcelorMittal Hunedoara să efectueze o expertiză tehnică a stabilităţii haldei de zgură, din care să se vadă dacă există riscul ca ea să alunece în Cerna şi să înghită platforma combinatului şi o parte a oraşului sub „lacul Hunedoara“. Cererea comisiei vine după ce SC ArcelorMittal Hunedoara a efectuat, tot pe banii ei, un studiu geotehnic ce avertiza clar că, în cazul unor ploi abundente, „alunecarea de teren de o mare amploare este inevitabilă“.
Timp de mai mulţi ani, APM Hunedoara a evitat să se implice în eliminarea sursei de poluare din municipiul Hunedoara, motivul fiind acela că soţul fostei directoare a instituţiei lucrează taman la operatorul acuzat că scurmă şi forează halda, numai după fier vechi.
Se fură cu tonele
O altă problemă este cea a furturilor de fier vechi de pe halda de zgură. Directorul general al ArcelorMittal Hunedoara, Remus Păţan, a atras atenţia în repetate rânduri despre acest fenomen care ia amploare, dar se pare că organele abilitate stau cu mâinile în sân.
„Cer poliţiei să-i prindă, nu să închidă ochii ca până acum. Se fură 3.000 de tone de fier vechi pe zi, care se vând la Reşiţa cu 30 de euro/tonă. Am toate dovezile pe care le pun la dispoziţia poliţiei, care ar trebui să verifice documentele maşinilor ce transportă fier vechi. Nici una nu poate justifica transportul“, a spus Remus Păţan la o întâlnire la prefectură, arătându-le astfel membrilor comisiei judeţene adevărata miză pentru care, în ultimii trei ani, SC Agregate Buituri mută halda dintr-un loc în altul, în căutarea fierului vechi.