Exponatul lunii martie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 4 martie 2019, un nou exponat în cadrul proiectului intitulat „Exponatul lunii”, ce poate fi admirat în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Exponatul lunii martie 2019 la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva este un manşon din os aparţinând culturii Wietenberg (foto). Cercetările arheologice preventive de pe tronsonul Deva – Orăştie al autostrăzii ce traversează judeţul Hunedoara, desfăşurate în anul 2011, la Şoimuş, punctul „Teleghi”, au oferit un bogat material arheologic, atât cantitativ, cât şi din punct de vedere al varietăţii şi informaţiei.
Piesa prezentată a fost descoperită într-un complex adâncit, aflat în zona centrală a suprafeţei cercetate, între numeroasele complexe arheologice ce se datează în epoca bronzului şi poate fi încadrată cronologic şi cultural etapei finale a epocii mijlocii a bronzului, respectiv finalul fazei III a culturii Wietenberg (cca. 1600-1400 î. Hr.).
Manşonul descris, pe lângă aspectul său artizanal şi estetic, are o importanţă aparte din punct de vedere al categoriei utilitare, cel mai probabil făcând parte din categoria pieselor de harnaşament. În acest sens, putem să ne imaginăm că manşonul prezentat ar fi fost destinat unui set de harnaşament pe care l-ar fi purtat un cal înhămat la un car ceremonial, cu prilejul unei importante sărbători solare, cum ar fi echinocţiul de primăvară sau solstiţiul de vară. Dat fiind contextul descoperirii, într-o groapă cu resturi menajere, putem aprecia doar ipotetic modul lui de utilizare. Cert este că piesa a fost abandonată din cauza deteriorării prin fisurare şi fracturare, având în vedere segmentul lipsă.
Exponatul poate fi vizionat pe tot parcursul lunii martie, de marţi până duminică, între orele 9 şi 16.30. (A. Năstase)