Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni
Magdalena Șerban
Arhipelagul altei vieți, de Andrei Makine, apărută la Editura Polirom – 2017 este propunerea pentru lectură făcută de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva. Scrierea ne poartă în ţinutul aspru al insulelor Şantar, din Extremul Orient al Rusiei, dincolo de Kolâma şi de Sahalin, în 1950. Este anul în care Uniunea Sovietică ameninţă cu un posibil război atomic, mobilizându-şi în acest scop soldaţii care fac antrenamente în condiţii ostile.
Reprezintă o poveste simbolică despre iubire, conştiinţă şi amorţirea ei. Despre inocenţi şi brute. Despre uşurinţa prin care inocenţii devin complici şi mai ales despre cât de uşor poate fi abandonată haina civilizaţiei pentru a dezveli partea întunecată a naturii umane. Mai este şi o alegorie despre lupta cu dezumanizarea, expusă printr-o vânătoare de oameni, în timpul căreia prada este din ce în ce mai puternică, pe măsură ce urmăritorii se apropie de ea şi îi atribuie semnificaţii nebănuite, ce fac trecerea de la ură la compasiune şi de la fascinaţie la pornirile distructive. Pe scurt, povestea este legată de un veteran de război, Pavel Garţev, care este cooptat într-o echipă ce pleacă pe urmele unui fugar din lagăr, un prizonier care preferă să-şi rişte viaţa într-o încercare supremă decât să trăiască fără a trăi.
,, Andrei Makine este un scriitor rus ce a preferat limba franceză pentru scrierile sale, subiectul principal al romanelor fiind spațiul rus. Cărțile care l-au făcut celebru precum Muzica unei vieți, Testamentul francez, Fiica unui erou al Uniunii Sovietice, Viața unui bărbat necunoscut și altele le găsiți la Biblioteca Judeteană Ovid Densușianu Hunedoara-Deva “, susține bibliotecara Diana Trif.