Actualitate

Două manifestări inedite în Cetatea Devei

 

       În Cetatea care străjuieşte municipiul Deva, care atrage numeroşi vizitatori, sunt organizate, mai ales în weekend-uri, tot felul de manifestări menite să atragă şi mai mulţi oameni sus, în incinta acesteia.
      Expoziţie de sculptură în lemn
Fortăreaţa medievală, simbol al municipiului Deva, va găzdui duminică, 15 septembrie, o expoziţie de sculptură în lemn cu tematică diversă.
Peste 30 de lucrări ale artistului Gheorghe Julei, membru al Filialei Hunedoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România, vor fi expuse pe Platforma de Sud-Est a Cetăţii Devei, între orele 11:00 şi 19:00.
Sculptorul spune că ,,a plecat de la rădăcinile naturii” şi a ajuns să modeleze adevărate opere de artă ancorate în istorie, religie, viaţa cotidiană etc. Artistul a mai expus şi în alte oraşe ale României: Hunedoara, Petroşani, Suceava, Botoşani, dar şi cu ocazia unor evenimente cultural-artistice şi tabere de sculptură.
Expoziţia denumită generic de către artistul Gheorghe Julei – ,,Idei şi artă” este organizată de către acesta în parteneriat cu Primăria municipiului Deva şi cu Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva. Intrarea la expoziţie este liberă.
      Întâlnire de taină a cavalerilor
“Războinici” din cinci oraşe vor reînvia epoca medievală, timp de trei zile, la Deva, în cadrul unui eveniment care debutează vineri, 20 septembrie 2019, sub genericul „Întâlnirea de taină a Cavalerilor în Cetatea Deva”.
Devenii şi turiştii care vor vizita capitala judeţului în această perioadă vor fi martorii unor reprezentaţii inedite, oferite de Ordinul Cavalerilor Lup, Lăncierii Cetăţii Ardud, Străjerii Cetăţii Neamţu’, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Garda Cetăţii Devei, Cimpoierii din Transilvania şi Ansamblul de dans medieval ”Renaissance” Deva.
Atelierele de prezentare a istoriei medievale, spectacolele cu foc, dansurile medievale şi ritualice, schimburile de gardă, prezentarea armelor medievale, şcolile de mânuire a sabiei, suliţei şi biciului, jocurile medievale, luptele corp la corp, farsele populare şi Şcoala Stegarilor şi a Lupoaicelor de Foc sunt doar câteva dintre atracţiile evenimentului care va recrea o atmosferă de zile mari între zidurile Cetăţii stăpânite, de-a lungul veacurilor, de voievozi, principi, conţi şi ducese.
Oştenii îşi vor instala taberele în zona Platformelor Artilerie, unde se vor desfăşura şi atelierele medievale.
„Întâlnirea de taină a Cavalerilor” va debuta cu Rondul Cetăţii. Garda Cetăţii Devei va parcurge un traseu care va avea ca punct de pornire Platforma Artilerie Vest şi va include Podul de lemn, Poarta Cezarului, Drumul de strajă, Bastionul Bethlen, Cuptoarele de pâine, precum şi alte obiective ale fortăreţei care domină Valea Mureşului.(Mircea Crivăţ)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura