Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni
Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva vă propun pentru această săptămână cartea Rola 800, de Marius Oprea, apărută la Editura Corint, București – 2018, volum despre care autorul spune că aduce în faţa cititorilor „un om, asemenea lui Corneliu Coposu, un om, nişte oameni cum toţi ar trebui să ne dorim să fim”.
În arhiva fostei Securități păstrată la CNSAS se află patru volume de urmărire informativă, două pe hârtie și alte două pe microfilm, de peste cinci sute de pagini, pe copertele cărora stă scris „Dosar operativ Hagea Constantin”. Cea mai mare parte a documentelor se află pe rola 800. Acolo este povestea destinului unui om, cu virtuțile, slăbiciunile, faptele și întâmplările vieții sale, toate fiind cuprinse în diverse dosare ale Securității, care l-a urmărit între anii 1947 și 1954, până când l-a arestat, anchetat și condamnat la închisoare. Constantin Hagea (1905–1960), gazetar, directorul ziarului Ardealul, membru al Comisiei Interimare a PN și unul dintre liderii refugiaților transilvăneni în Capitală, a plătit cu viața pentru că, vreme de șapte ani, i-a umilit pe securiștii care au depus eforturi considerabile pentru a-l găsi și reține, cât și pentru poziția sa anticomunistă și antisovietică, fiind una dintre victimele torționarului Alexandru Vișinescu în penitenciarul de la Râmnicu Sărat. Rola 800 se poate citi ca un roman despre viața de zi cu zi în România anilor 1950, despre onoare, curaj și solidaritate, opuse fricii instaurate de Securitate prin teroare și cruzime.
Despre autor
Marius Oprea s-a născut la Târgovişte, în 1964, şi a studiat istoria la Universitatea din Bucureşti. A scris teza de doctorat cu tema „Rolul şi evoluţia Securităţii (1948‑1964)”. A fost consilier al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu, unde a fost implicat în elaborarea Legii de deconspirare a Securităţii, şi a făcut apoi parte din echipa de consilieri a preşedintelui Emil Constantinescu şi a premierului Călin Popescu-Tăriceanu, pe probleme de analiză politică, de luptă împotriva corupţiei şi securitate naţională. A lucrat ca jurnalist la revista Cuvântul şi a fost corespondent al postului de radio Europa Liberă la Bucureşti. A creat, în decembrie 2005, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. (M. Șerban)
https://www.facebook.com/bibliotecadeva