Teatrul de Artă Deva a oferit un Fest (in) teatral!
Teatrul Nottara a iniţiat, în anul 2013, un festival care poartă titlul de Fest(in) pe Bulevard, proiect cultural care este organizat anual. Teatrul de Artă Deva a avut onoarea să participe la ediţia de anul acesta a festivalului cu producţia „Contract“, în regia lui Mihai Panaitescu.
S-a integrat perfect în festival
Scopul declarat al festivalului este de a prezenta publicului comedii de mare succes, din ţară şi din străinătate, la care se adaugă producţii ale teatrului gazdă. Abordarea nu este una facilă, deoarece organizatorii doresc să rămână aproape de public, aducându-le relaxare, dar şi teme apropiate care să-i facă să-şi pună întrebări, neabdicând însă de la calitate şi valoare. Această ediţie a Fest(in) pe Bulevard a avut ca scop realizarea unui eveniment teatral de calitate care să diversifice oferta culturală a Bucureştiului şi să contribuie la promovarea culturii române şi dincolo de spaţiul geografic propriu. În cadrul secţiunii Bulevardul Comediei- invitaţi speciali, producţia deveană s-a integrat perfect prin tematică şi prin participarea extraordinară a doamnei Ioana Crăciunescu.
Cum precizam la început, Teatrul de Artă Deva a prezentat în data de 15 octombrie, în sala Horia Lovinescu, piesa “Contract” (Ultima dorinţă), de Cristina Cozma, în regia lui Mihai Panaitescu, jucată de actorii Ioana Crăciunescu, Andreea Pascu şi Roxana Olşanschi.
„Piesa «Contract» este o adâncă introspecţie în realitatea cotidiană, în sufletul uman, în năzuinţele şi bucuriile noastre. Dialogul dintre cele două femei este, credem, unul desăvârşit, digerabil, îndrăzneţ şi agreabil, care va satisface gusturile spectatorilor indiferent de vârstă. Piesa «Contract» este un semnal de alarmă pentru toate româncele care sunt în străinătate, pentru a oferi servicii de îngrijire pentru bătrâni sau bolnavi, încercând să le inducem faptul că trebuie să îşi păstreze demnitatea şi valoarea umană”, a precizat regizorul şi actorul Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva.
Ioana Crăciunescu, sărbătorită la 50 de ani de activitate
Spectacolul trupei devene a fost primit cu mare încântare de public şi criticii teatrali prezenţi. Momente de mare emoţie au încheiat seara datorită surprizei de la final, pregătită de prieteni, foştii colegi şi prietenii Ioanei Crăciunescu. S-au sărbătorit 50 de ani de activitate a doamnei Ioana Crăciunescu, şi cu această ocazie, au ţinut discursuri managerul Mihai Panaitescu, scriitorul Denis Dinulescu şi maestrul Alexandru Repan.
Ioana Crăciunescu este actriţă de teatru şi cinema, poetă, s-a născut la 13 noiembrie 1950, în Bucureşti. În 1973 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti şi a devenit actriţă a Teatrului Nottara. A publicat volumele: „Scrisori dintr-un câmp de maci”, Cartea Românească, Bucureşti, 1979; „Duminica absentă”, Cartea Românească, Bucureşti, 1980; „Supa de ceapă”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1981; „Iarna clinică”, Cartea Românească, Bucureşti, 1983; „Maşinăria cu aburi”, Editura Eminescu, Bucureşti, 1984; „Creştet şi gheare”, Cartea Românească, Bucureşti, 1998; „Supa de ceapă / Soupe ŕ l’oignon”, Editura Brumar, Timişoara, 2007; ”Mon General”, Editura Tracus Arte, Bucureşti, ”Piaţa Chibrit”, Editura Charmides, Bistriţa, 2017.
Filmografie: ”Actorul şi sălbaticii” (1975); ”Ediţie specială” (1978), ”Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979), ”Artista, dolarii şi ardelenii” (1980), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), ”La capătul liniei” (1982), ”Femeia din Ursa Mare” (1982), ”Să-ţi vorbesc despre mine” (1987), ”Duminica în familie” (1987), ”Quelque part vers Conakry” (1992), ”Mensonge” (1993), ”Pullman paradis” (1995), ”Undeva la Palilula” (2012), ”Sieranevada” (2016). Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariştilor Români, a UCIN şi UNITER.
Un parteneriat benefic pentru spectatori
Participarea Teatrului de Artă Deva în cadrul festivalului a atras atenţia producătorilor iar acest lucru s-a concretizat prin interesul manifestat de trei teatre de a prelua acest spectacol, pentru a face parte integrantă din repertoriul propus publicului bucureştean. Contractul de parteneriat dintre Teatrul de Artă Deva şi Teatrul Notarra se va încheia în perioada imediată, acest lucru fiind benefic ambelor părţi, publicul devean putând astfel să se bucure de spectacole inedite prezentate de Teatrul Notarra, iar producţiile devene vor deveni parte integrantă în peisajul teatral din Capitală.
„Teatrul nu este doar un mijloc de petrecere a timpului liber, ci are rol educativ. Prin ceea ce facem ne dorim să creştem calitatea vieţii concetăţenilor noştri şi să ne aducem contribuţia la educaţie, printr un repertoriu variat. Un reporter l-a întrebat pe marele actor Toma Caragiu dacă se poate trăi fără teatru. Răspunsul maestrului a fost: Se poate trăi… Dar nu merită! Acest lucru este şi motorul nostru, cel ce ne îndeamnă să facem teatru la cote înalte, iar aprecierile naţionale şi internaţionale pe care producţiile noastre le-au primit de-a lungul vremii ne îndreptăţesc să credem că suntem pe drumul bun. Respectă-te, deci vino la teatru!”, a declarat Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva.