Actualitate

Divorţ, partaj şi pensie alimentarã, stabilite în trei ore

Nicolle Ebner

Ca să nu-şi spele rufele murdare în văzul lumii, adică în sala de judecată, unde şedinţele de divorţ sunt publice, o familie din Deva a renunţat la metoda standard de divorţ şi, în loc să apeleze la avocaţi, a apelat la un mediator. Aşa se face că, într-o şedinţă de mediere de doar trei ore, cei doi au divorţat, au făcut partajul, şi-au împărţit copiii şi au stabilit şi pensia alimentară.

Mediatorul „i-a rezolvat” rapid

Acest lucru a fost posibil prin mediere, în cadrul unei şedinţe, care a avut loc la biroul mediatorului, departe de ochii şi urechile persoanelor curioase, avide de poveşti senzaţionale sau bârfe spuse la o cafea. „În timpul şedinţei, cei doi soţi au decis împreună cu privire la desfacerea căsătoriei şi numele care va fi purtat de către soţie după divorţ, la care dintre părinţi va locui minorul în urma separării, suma ce va fi plătită ca şi pensie alimentară de către celălalt părinte, împărţirea bunurilor dobândite împreună de către soţi în timpul căsătoriei, precum şi condiţiile privitoare la călătoria în străinătate a minorului însoţit de către părintele cu care urmează a locui. Toate acestea au fost dezbătute în trei ore, iar discuţiile s-au finalizat cu un acord încheiat între cele două părţi. Acordul a fost prezentat instanţei de judecată, care urmează să pronunţe o hotărâre în baza acestuia”, povesteşte mediatorul Ion-Constantin Fotea (foto).

Discret, comod, mult mai ieftin decât la avocaţii pe care trebuie să-i plăteşti cu tarife, oricum, mai mari. Nu e de mirare că, dându-şi seama de oportunitate, o parte dintre avocaţi a şi început să migreze spre zona de mediere, mai spune Ion Fotea. Nu doar divorţurile pot fi soluţionate prin mediere. Ion Fotea spune că a mai soluţionat şi conflicte bazate pe succesiuni, împrumuturi, asigurări, executări silite, însă recordul de timp l-a obţinut cu divorţul soluţionat în trei ore.

Alternativă la instanţele de judecată

Începând din 3 martie 2010, medierea – legalizată încă din 2006, dar inexistentă chiar şi pentru mulţi dintre magistraţii care ar fi trebuit să o popularizeze – a devenit obligatorie şi în România. Medierea reprezintă o alternativă la instanţa de judecată pentru soluţionarea conflictelor, iar părţile în conflict, în loc să se adreseze instanţei pentru a le împărţi dreptatea în cadrul unui proces care poate dura ani de zile şi care este costisitor, se pot adresa mediatorului, cu ajutorul căruia îşi pot soluţiona conflictul mai ieftin şi mai rapid. Şi asta, pentru că nu se plătesc taxe judiciare, iar onorariul mediatorului nu creşte, ca în cazul unui proces care durează câţiva ani.

4 comentarii la „Divorţ, partaj şi pensie alimentarã, stabilite în trei ore

  • Medierea nu a devenit obligatorie asa cum sustine dra Ebner, instantele de judecata au obligatia din 03.03.2010 sa aduca la cunostinta partilor aflate in proces ca au posibilitatea sa-si rezolve conflictul prin mediere. Insa, foarte putini judecatori o si pun in practica.

  • Asa este, nu a devenit obligatorie decat recomandarea medierii de catre magistrati, si pe buna dreptate putini fac acest lucru. Daca nu va suparati, cine a postat comentariul anterior? Asa ca sa ne cunoastem intre noi.

  • Dl Fotea deocamdata nu are importanta, deoarece nu sunt mediator autorizat, detin doar certificatul…va urma…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura