Recomandări privind verificările anterioare închiderii exerciţiului financiar. Conturile de capital
Expert contabil Carmen Hărău,
Expert contabil Aurel Şendroni
Conturile de capital reprezintă stâlpul societăţii, fie că vorbim despre o societate care abia se înfiinţează sau e vorba despre o cesionare de părţi sociale pentru o firmă cu vechime, capitalul social joacă un rol important în organizarea şi managementul unei companii.
Totodată, nu trebuie să uităm de capitalul propriu al societăţilor, care conform art. 69 din Legea 31/1990 republicată şi modificată, respectiv Legea societăţilor, unde se precizează că la sfârşitul exerciţiului financiar, dacă se constată o pierdere a activului net (capital propriu) cel puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, capitalul social subscris va trebui reîntregit cu pierderea suferită şi depunerea diligenţelor conform art. 153 indice 24 din Legea 31/1990 republicată şi modificată, respectiv Legea societăţilor, pentru ca societatea să nu fie dizolvată de drept la cererea oricărei persoane interesate sau să fie aplicate consiliului de administraţie/administratorului unic prevederile art. 275 alin 1 punctul 2 din Legea 31/1990 republicată şi modificată, respectiv Legea societăţilor.
Trebuie să fim informaţi şi cu privire la datele societăţii ce se înregistrează la Registrul Comerţului, actualizarea datelor cu caracter temporar (organe statutare, durată, sediu etc).
Un alt aspect important este actualizarea politicilor contabile, la entităţile cu capital integral sau majoritar de stat, ţinând cont şi de prevederile OUG 114/2018 referitoare la soldul contului contabil 1068 „alte rezerve“, deoarece există un risc enorm pentru conducerea entităţilor de a nu lua în considerare prevederile acestui act normativ.
În fapt, la art. 43 din OUG 114/2018 se prevede: „Operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat care aplică prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ – teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările şi completările ulterioare, distribuie şi virează în condiţiile legii, în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, în cazul regiilor autonome, 35% din sumele repartizate la alte rezerve, în condiţiile art. 1 alin. (1) lit. g) din Ordonanţa Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările şi completările ulterioare, regăsite în conturile de disponibilităţi băneşti existente în casă şi conturi la bănci, precum şi cele aferente investiţiilor pe termen scurt la data de 31 decembrie 2018 şi care la aceeaşi dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziţie, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanţare.“