Foc deasupra fostului perimetru minier Dâlja
Maximilian Gânju
Locuitorii cătunului Dâlja, ce aparţine de municipiul Petroşani, au dat alarma după ce au văzut că în curtea caselor lor, din pământ, iese fum. Ar fi vorba de o aprindere a cărbunelui iar primarul municipiului Petroşani a convocat comitetul local pentru situaţii de urgenţă.
Au fost chemaţi la faţa locului experţi de la Complexul Energetic Hunedoara, INSEMEX, Universitatea din Petroşani şi cei de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, pentru a se stabili ce s-a întâmplat şi ce măsuri trebuie luate. Deşi situaţia este îngrijorătoare pentru autorităţile locale şi localnici, în condiţiile în care fosta Mină Dâlja a fost închisă şi zăcământul nu mai este exploatat, în acest caz ar fi vorba de o autoaprindere a cărbunelui dintr-un fost depozit. Focarul este la suprafaţă iar specialiştii de la Insemex au stabilit în urma măsurătorilor că nu este vorba de o infiltraţie de metan din subteran şi nici de o aprindere a huilei din subteran.
Pompierii militari din Petroşani au intervenit la stingerea focarului şi răcirea zonei unde s-ar fi produs autoaprinderea huilei. Pe de altă parte, localnicii din Dâlja Mare au acuzat de mai multe ori că gazele de mină ies la suprafaţă, pentru că lucrările de închidere şi conservare nu s-ar fi făcut ca la carte. Odată cu închiderea minei, care a avut loc în perioada 2005 – 2006 cu bani de la Banca Mondială şi Guvernul României, a fost dărâmată şi construcţia minieră, dar rambleierea (umplerea – n.r.) puţului nu a fost făcută aşa cum trebuie. Mina Dâlja a fost înfiinţată în anul 1867 şi a funcţionat până în 1931. În anul 1964 s-a reluat activitatea extractivă, însă în 1999 a fost închisă.