Dosarul „Hydra” al mafiei fierului vechi, tergiversat de ani buni
Adriana Năstase
Dosarul cunoscut generic sub denumirea de „Hydra“, instrumentat în anii 2000 de comisarul Traian Berbeceanu, deferit justiţiei în anul 2007, se află în continuare pe mesele judecătorilor care ar trebui să tranşeze definitiv acest caz.
Au murit în aşteptarea sentinţei
Cazul ”Hydra” nu a fost terminat nici acum, la 13 ani de la declanşarea lui. Concret, cazul a aproape 50 de persoane acuzate de infracţiuni de crimă organizată privind afacerile nelegale cu fier vechi a fost trimis în judecată în 2007, iar de atunci până la o primă decizie în acest dosar au trecut 11 ani. După un lung şir de tergiversări, în 2018, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a decis condamnarea a 46 de inculpaţi la pedepse de până la 14 ani de închisoare. Alţi trei dintre ei muriseră între timp în aşteptarea soluţiei. Sentinţa nu a rămas însă definitivă, iar un an mai târziu, în februarie 2019, la apel, Curtea de Apel Cluj-Napoca a dispus rejudecarea dosarului „Hydra”. Procesul a fost reluat tot la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi are termen în 14 ianuarie 2020.
Strămutat la cererea procurorilor DIICOT
Ancheta a dus la destructurarea unei reţele infracţionale uriaşe din care făceau parte bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţi ai acestora, precum şi angajaţi ai unor firme de pază care au produs împreună prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei combinatului siderurgic din Hunedoara. La scurt timp după ce a ajuns pe rolul instanţei Tribunalului Hunedoara, dosarul „Hydra” a fost strămutat la Tribunalul Bistriţa Năsăud, la cererea procurorilor DIICOT. Procurorii au susţinut că magistraţii hunedoreni au avut legături cu cazul, respectiv ar fi judecat propuneri de arestare pe numele unor inculpaţi sau i-au judecat în alte dosare. Decizia mutării procesului la instanţa din Bistriţa Năsăud, aflată la 280 de kilometri de Hunedoara, a întârziat cu peste un deceniu soluţionarea cauzei.
Tandemul Berbeceanu-Kovesi
Fierul sustras în flux continuu de pe platforma industrială, întinsă pe circa 200 de hectare, era vândut centrelor de colectare din Hunedoara, în număr de circa 40, la acea vreme. Gruparea a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor descinderi coordonate de comisarul Traian Berbeceanu, care era şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, şi la care a participat procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, la acea vreme, Laura Codruţa Kövesi.
Bai oameni buni, am citit. E tare. La facut de cacao pe tigan. Are dreptate. E curajos CLAUDIU Ionescu. Putin I politisti sunt ca el. Majoritatea sunt pupincurist I, lasi si piriciosi. Din pacate.