Comunitate

Primarul din Hărău speră la un buget decent

Magdalena Şerban

În comuna Hărău, anul 2019 s-a încheiat bine, iar 2020 a început aparent cu dreptul. Singura necunoscută, ce-i drept una foarte aşteptată pentru soluţionare, rămâne bugetul. Taxele şi impozitele nu au fost modificate.

„Am hotărât să rămână la acelaşi nivel de anul trecut, însă aşa cum prevede legea, a fost musai să le actualizăm la rata inflaţiei. Oricum, în ultimii ani nu au suferit majorări. Până în 31 martie, localnicii sunt aşteptaţi să-şi achite obligaţiile fiscale, fiind pusă în practică o reducere de 10 procente. Ce trece de data amintită revine la sumele standard, aplicate conform grilei de impozitare. Trăgând linie la 2019, am atins 96 la sută ca prag de încasare. Din nefericire, ne confruntăm şi cu exemple mai puţin dorite, ajungând în instanţă cu unii datornici care nu au luat măsuri când le-au fost trimise înştiinţări şi somaţii de plată. Pe de altă parte, deşi am decis să scutim contribuabilii de penalităţile acumulate de-a lungul timpului, nu s-au prea înghesuit să-şi stingă creanţele. În total, la buget ar trebui să se strângă undeva la un milion de lei, anual. Aici intră inclusiv taxele de la persoanele juridice. Concluzionând despre 2019, să zicem că a fost un an decent, neaflându-ne în incapacitatea de a asigura fondul salarial, de exemplu, după cum s-a întâmplat în unele zone. Şi 2020 sperăm să se dovedească cel puţin de acelaşi calibru, dacă nu mai bun. Deocamdată, cifrele de la Finanţe arată puţin mai bine, dar să aşteptăm alocările de la Consiliul Judeţean, însă bugetul lor fiind mai mic, automat cred că se vor diminua şi defalcările către primării. Personal, încerc să creionez un buget cât mai realist, bazându-mă pe cel precedent”, a afirmat Lucian Mihael Albu Weber (foto), primarul comunei Hărău.
Acesta a mai precizat că s-a reuşit ca din fondurile proprii să se investească în dispensarul uman din Banpotoc, obiectivul trecând printr-un proces de reabilitare şi modernizare. „Mai avem în vizor noul Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), ce se aude că se va axa pe utilităţi precum curent electric şi gaz. Nu deţinem reţea de gaz pe teritoriul comunei, aşa că ni s-ar potrivi perfect o asemenea portiţă de finanţare. S-a construit şi se construieşte în continuare la noi, deci nevoie ar fi. Lemnul e destul de costisitor, iar vârstnicii o ştiu cel mai bine. Trebuie adus, tăiat, depozitat, iar putere nu mai e”, a mai arătat primarul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura