Comunitate

Bulzeştii de Sus: buget mic, dar investiţii mari

Magdalena Şerban

Când localnicii din Bulzeştii de Sus au transport în comun asigurat doar joia, către Brad şi împrejurimi, de parcă trebuie să se programeze când să se îmbolnăvească, nu ai cum să le ceri taxe mai mari decât în anii trecuţi. Aşa că administraţia publică de aici nici nu vrea să audă de majorarea impozitelor.

„Am aplicat indicele de inflaţie pentru 2020, dată fiind obligativitatea legală. De când sunt primar, nu au fost majorate. Sunt persoane vârstnice, care nu se lăfăie în bani, ci unele nu au nici măcar ajutor de la copii şi nepoţi. Noi mai lipsim să le cerem şi mai mult. Într-un an se strâng din dările locale aproximativ 50.000 de lei. Mai ne intră bani din exploatarea masei lemnoase, peste 100.000 de lei, dar şi aşa, doar fondul salarial ajunge la 600.000 – 700.000 de lei, anual, cu tot cu indemnizaţii. Oamenii plătesc, mai ales că în primul trimestru au acea bonificaţie de 10 procente. Oricum, grila de impozitare e la jumătate faţă de valorile normale, noi intrând sub incidenţa Legii Munţilor Apuseni. De doi ani, Guvernul ne înapoiază diferenţa aceasta. Nu sunt sume mari, ci vorbim de 300.000 de lei, dar pentru o primărie ca a noastră, sunt importante. Până nu demult, tot noi le suportam, grevând bugetul propriu. Amenzile ne cam mănâncă zilele, neputând fi recuperate uşor. Am trimis somaţii şi înştiinţări, dar dacă nu vom avea succes, ajungem în instanţă. Trebuie să fie şterse cumva, că altfel mergem înainte cu ele şi nu e bine”, a afirmat Mirel Suba (foto), primarul comunei Bulzeştii de Sus.
Despre 2019, acesta spune că a fost unul scăldat în neajunsuri, dar şi satisfacţii de ordin investiţional, fiind demarate două proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL II). Unul are ca obiectiv modernizarea unui drum comunal din satul Giurgeşti şi al doilea ţine de modernizarea lui DC6, pe traseul: Bulzeştii de Jos – Grohot-Tomnatec. Ambele au trecut de 80 la sută ca nivel de execuţie a lucrărilor. Din fonduri europene urmează să fie implementată şi înfiinţarea unui Centru Social de Zi pentru persoane vârstnice, fiind ridicat pe locul vechiului dispensar din centru, edificiu care se afla într-o degradare avansată.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura