Actualitate

Cum a ajuns CEH în insolvenţă şi cu o datorie de aproape 1,4 miliarde de euro

Adriana Năstase

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, Expert Insolvenţă, numit de instanţă după deschiderea procedurii, a întocmit raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la starea de insolvenţă a companiei.

Emil Gros, reprezentantul Expert Insolvenţă, a precizat că a fost analizată perioada 2016 – 2019, aşa cum spune legea, adică cei trei ani anteriori deschiderii procedurii, dar cauzele intrării în insolvenţă a societăţii sunt chiar anterioare anului 2016.
”Principalele cauze pe care le-am identificat au fost neconformarea la reglementările de mediu, de unde şi datoria mare către Administraţia Fondului de Mediu, care provine în mare parte din amenzile pe care societatea le-a luat pentru incapacitatea de a-şi cumpăra certificatele de CO2; reducerea continuă a cantităţii de energie electrică şi termică produsă, precum şi a producţiei de cărbune extras, cele două fiind în legătură directă; vânzarea energiei electrice la un preţ inferior costului de producţie. Ieri, pe PZU au fost 183 de lei şi se produce cu peste 700; reducerea semnificativă a dimensiunii activităţii, capitalul de lucru negativ, un grad de îndatorare ridicat; echipamente tehnologice cu un grad ridicat de uzură şi randamente în scădere. Cu privire la atragerea răspunderii persoanelor vinovate, în acest punct aşteptăm să-l completăm în funcţie de raportul Corpului de control al Ministrului Economiei, care urmează să vină. De asemenea, în perioada mai – iulie, Complexul Energetic Hunedoara va face obiectul controlului Curţii de Conturi”, a declarat Emil Gros.
Pe de altă parte, acesta a explicat că CEH se poate reorganiza, în baza Ordonanţei nr.60. În următoarele zile va fi convocat Comitetul Creditorilor, pentru a desemna un evaluator pentru întreaga societate, pentru toate activele.
Potrivit lui Emil Gros, ieri a avut loc prima şedinţă a Adunării Creditorilor în care societatea Expert Insolvenţă a fost confirmată în calitate de administrator judiciar. S-a ales şi Comitetul Creditorilor, format din cinci membri: Administraţia Fondului pentru Mediu – care este şi preşedinte, ANAF, Hidroelectrica, Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului şi Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Ape Mureş. De asemenea, a fost finalizată inventarierea activelor societăţii, iar procesele verbale de inventariere au fost depuse la instanţă.
Tabelul preliminar de creanţe cuprinde 202 creditori. Totalul creanţelor este 6.379.377.000 lei, respectiv circa 1,4 miliarde de euro. Cei mai mari creditori sunt administraţia Fondului de Mediu, care are circa 3 miliarde de lei, ANAF împreună cu Ministerul de Finanţe au de recuperat 1,7 miliarde lei, aici fiind inclus şi ajutorul de stat, iar următorul în ordinea valorii creanţelor este Hidroelectrica, cu aproximativ un miliard de lei. Cei trei creditori deţin cam 5,7 miliarde de lei. Restul societăţilor chirografare au undeva la 400 de milioane, a mai precizat administratorul judiciar al CEH.

One thought on “Cum a ajuns CEH în insolvenţă şi cu o datorie de aproape 1,4 miliarde de euro

  • Sa ajuns cu datorii pentru ca nu sa facut investitii la Minele viabile Livezeni si Vulcan . Nici PNL nu va mai lua voturi din Valea Jiului (Petrosani – Tiberiu Iacob Ridzi) pentru ca nu se fac investitii la Mina Livezeni .

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura