Viorel Sălan: “Prioritatea «zero» rămâne sănătatea oamenilor şi nu competiţia politică”
Poliana Mardari
– Domnule senator, se vorbeşte din ce în ce mai mult despre virusul corona şi părerile sunt împărţite, iar informaţiile contradictorii. Ce ne puteţi spune în acest sens?
– Cert este că sunt câteva aspecte care mi-au reţinut atenţia şi pe care le consider relevante. Mai întâi, toată lumea este de acord cu capacitatea uluitoare de contaminare pe care acest virus o demonstrează. De aici şi măsurile extreme de protecţie adoptate rând pe rând de către toate statele în care au fost semnalate îmbolnăviri. Un alt aspect a fost constatarea că perioada de incubaţie a bolii a apărut ca fiind variabilă, cuprinsă între 14 şi 24 de zile sau mai mult. Al treilea lucru remarcat a fost tendinţa virusului de a suferi mutaţii structurale, ceea ce creează dificultăţi majore suplimentare în stabilirea unui tratament adecvat, dar şi obstacole în tentativa de a realiza un vaccin eficient. O a patra constatare a fost capacitatea acestui virus de a redeveni activ într-un pacient care a fost deja testat negativ şi considerat vindecat. Şi o a cincea, pe această listă scurtă, a fost apariţia unor cazuri de îmbolnăvire pe coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, la persoane care nu par să aibă nici o legătură cu zonele considerate periculoase.
Concluzia este că, deşi are simptome asemănătoare cu gripa sezonieră, boala generată virusul corona este cu mult mai periculoasă.
– Ceea ce văd însă cetăţenii este o mare concentrare de forţe în jurul numirii unui nou guvern. Este acesta cel mai important lucru în momentul de faţă?
– Evident că priorităţile României, în acest moment, sunt sănătatea cetăţenilor şi siguranţa naţională. Din această perspectivă, faptul că România este condusă acum de un guvern interimar, cu atribuţii limitate, nu este în mod cert cea mai bună soluţie. Şi vă spun aceasta şi în calitate de fost militar, familiar cu cerinţele necesare pentru ca sistemul naţional pentru situaţii de urgenţă să funcţioneze fără eroare.
Din păcate, este la fel de evident că preşedintele Klaus Iohannis şi Partidul Naţional Liberal au alte priorităţi decât pregătirea măsurilor de prevenţie şi de gestionare a unei epidemii anunţată încă din luna decembrie 2019.
Săptămâna trecută, s-a discutat în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării despre situaţia creată la nivel mondial de coronavirus. După încheierea şedinţei, preşedintele Klaus Iohannis a venit în faţa naţiunii, ne-a cerut să fim calmi şi ne-a asigurat că instituţiile au luat la timp măsurile care se impun. Ne-a spus că nu există motive de panică.
Şi a mai declarat că are încredere că instituţiile implicate au capacitatea de a gestiona aceste situaţii atât pe latura preventivă, cât şi de gestionare a unor eventuale cazuri.
– Putem avea încredere că instituţiile responsabile sunt pregătite să facă faţă situaţiei?
– Cât de capabile sunt în realitate aceste instituţii am văzut sâmbătă, când şase cetăţeni chinezi sosiţi în România dintr-o zonă cu risc de îmbolnăvire şi care erau izolaţi într-un hotel din Slatina, au fugit pur şi simplu din carantină. Şi nu a fost singurul caz. Tot în judeţul Olt, un cetăţean român venit din Italia deşi a primit o notificare scrisă prin care i se aducea la cunoştinţă să nu-şi părăsească domiciliul, a fost surprins ulterior plimbându-se degajat pe stradă.
Astfel încât asigurările preşedintelui României potrivit cărora nu trebuie să ne îngrijorăm pentru că totul este sub control par simple figuri de stil.
– Rezultă că preşedintele României are alte priorităţi decât siguranţa cetăţenilor?
Preşedintele Klaus Iohannis este gata să blocheze întreaga ţară pentru a ajunge la alegeri anticipate. Frământarea lui cea mai intensă acum este cum să forţeze declanşarea procedurii de dizolvare a Parlamentului. Nimic mai mult. Pur şi simplu, refuză să accepte că epidemia reprezintă un pericol real şi pentru România şi că virusul nu va ţine cont de simpatii politice.
În acelaşi timp, Partidul Social Democrat consideră că siguranţa şi sănătatea oamenilor sunt prioritare. Toţi liderii locali ai PSD cu atribuţii în administraţia locală sunt la datorie pentru a lua măsurile necesare pentru sănătatea oamenilor şi a comunităţilor. Este un gest de responsabilitate care am dori să fie preluat de către întreaga clasă politică. Prioritatea “zero” rămâne sănătatea oamenilor şi nu competiţia politică.
Îmi cer scuze domnule senator Sălan dar sănătatea nu a fost niciodată prioritatea autorităților, nici înainte de 1989, nici după 1989. Medicii, mai mult sau mai puțin adecvat, sunt criticați. Neajunsurile provin din funcționaraea sistemului. După 1989 era primul domeniu care trebuia reformat prin generalizarea asigurărilor medicale, prin privatizarea instituțiilor sanitare și crearea urgenței care sa permita interventii gratuite pentru oricare solicitant. Acum funcționează în paralel sistemul de stat și cel particular printr-o concurență neloială.