Fara bascalie

Răsună Valea de mall-uri…

O scurtă introducere.
Hei-rupismului de tip comunist, prin care am vrut noi să devenim ceea ce nici Statele Unite nu îndrăzneau, complet independenţi economic, într-o societate în curs de globalizare, i-am opus hei-rupismul distructiv postdecembrist.
Know-how-ului anglo-saxon sau savoir-faire-ului din Hexagon, echivalând cu neaoşul „să ştii cum să faci”, i-am opus completa nepricepere în din ce în ce mai multe domenii. Acum, la Discovery vedem episoade intitulate „cum se face”, în care ni se arată cum ştiu alţii să facă ciocolată, pantofi sau vapoare. Atenţie, ştiu alţii.
Şi acum, la subiect.
Zilele trecute am văzut o ştire care m-a întristat, anume, că uzinele Electroputere din Craiova se vor transforma în mall. Superbă încoronare a descurcărelii româneşti, a spiritului antreprenorial, a calităţilor demonstrate în cursul veacurilor şi exaltate de patrioţii profesionişti…! Acolo unde ştiam, nu cu foarte mult timp în urmă, să fabricăm locomotive, vom ctitori un alt loc de fiţe, care va confirma idealurile noilor generaţii. Nu ciupercărie, nici măcar vreo croitorie în lohn, ce să mai vorbim despre vreo bandă de asamblat computere. Mall…
Ironia tristă este, din păcate, nu un artificiu stilistic, ci o realitate. Mi-a căzut sub ochi un studiu, nu cu veleităţi ştiinţifice, ci mai mult orientativ, referitor la ce cred tinerii că are valoare în ziua de azi. Cum spuneam, nu e un sondaj cu marjă de eroare sau care poate fi extrapolat, dar are totuşi relevanţa sa – în sensul că din vreo 30 de răspunsuri, tot atâtea indică banii şi statutul social ca fiind valoarea definitorie a vremurilor pe care cu cinste le trăim. Cultura de mall, superficială, perfectă pentru o societate care ştie să consume fără să mai ştie să producă. Maneaua ca ideal artistic naţional (99 la sută), câmpurile nelucrate, exemplu de performanţă agricolă, şi cred că fără efort, puteţi completa şi dumneavoastră.
Am văzut un reportaj despre un ceh inteligent, care şi-a făcut o firmă ce se ocupă cu repararea mobilierului de lemn al castelelor medievale. Individul a sesizat că nu mai sunt meşteri care să ştie cum se fac aceste reparaţii. Poate că vreun român descurcăreţ va începe să producă locomotive în fundul grădinii, aşa, de amorul artei, ca să nu uităm de tot.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura