Râu de Mori, în grafic cu cererile către APIA
Magdalena Şerban
Preluarea cererilor pentru subvenţiile agricole a intrat în linie dreaptă după ce întregul proces a fost suspendat de către APIA. Râu de Mori se numără printre comunele ale căror conduceri locale sunt la zi cu transmiterea documentaţiei aferente.
Deoarece legislaţia aplicabilă schemelor de plată care fac obiectul cererilor prevede ca document justificativ al utilizării terenului, adeverinţa cuprinzând datele de la registrele agricole, iar din pricina faptului că APIA nu lucrează în contact direct cu fermierii, e necesar ca aceste acte să parvină de la primării prin transmitere prin e-mail la centrul judeţean/centrele locale ale APIA.
„Oamenii au fost programaţi pe zile. Am avut situaţii în care am trimis şi către centre APIA din alte localităţi, cum ar fi cel din Deva, Călan, Hunedoara etc, deoarece fermierii respectivi au terenuri pe raza noastră teritorială, dar nu locuiesc aici. În mare parte nu au fost modificări de actualizat, cererile corespunzând cu cele de anul trecut. Oricum, cu toţii vor merge la APIA să semneze actele în original, după ce se va termina episodul pandemic şi legea va permite, iar dacă trebuie făcute ceva corecturi, se vor face atunci. Poate omul îşi schimbă culturile sau cine ştie ce intervine legat de pachetele subvenţionate. Un lucru însă ne afectează mult, şi anume că înainte să fie decretată starea de urgenţă, cetăţenii veneau la primărie pentru emiterea adeverinţelor APIA şi îşi achitau şi taxele şi impozitele cu acest prilej, dar acum nu prea se mai practică asta, în condiţiile actuale. Aşa că vom avea un grad mai mic de colectare a dărilor. Probabil că va fi mai greu cu recuperarea sumelor”, a afirmat Niculiţă Mang (foto), primarul comunei Râu de Mori.
Acesta a mai precizat că şi administraţia publică deţine păşune, dar necazul e că în privinţa unor porţiuni care nu sunt intabulate, Prefectura nu dă voie să fie atribuite prin licitaţie. „Am fi făcut intabularea, însă programul naţional de intabulare gratuită, demarat prin OCPI, deocamdată bate pasul pe loc. Aşa că vom face acte adiţionale la contractele vechi, pentru a le prelungi cu un an. Peste 90 la sută, oamenii au curăţat păşunile, respectând termenii contractuali. A fost un exemplu problematic, dar în final s-a soluţionat în timp util. Restanţe cu plăţile înregistrăm în cazul unor alte comune ce au în proprietate păşuni în Retezat, fiind obligatoriu să-şi plătească impozitele la primăria noastră. Sunt asociaţii care au parafate contracte cu aceste primării, dar obligaţia financiară le revine către Râu de Mori. Şi cam uită de ea”, a mai arătat primarul.
De amintit că producătorii agricoli care depun cererea pentru subvenţii în premieră în acest an trebuie să contacteze APIA pentru a primi RO de fermier după ce este înregistrat în Registrul fermierilor. Mai departe urmează indicaţiile cerute de funcţionarul APIA la care este repartizat.