Actualitate

Maialul orãştian 2010

Duminică, 30 mai, în Parcul Tineretului din Orăştie, s-a desfăşurat cea de-a XIV-a ediţie a maialului orăştian, sărbătoare de mare tradiţie în oraşul Paliei. Vremea bună, exceptând doar scurta ploaie din după-masa zilei de duminică (devenită şi ea „tradiţională” în ultimii ani), a îndemnat câteva mii de orăştieni şi nu numai, să vină în parc, la un mic şi o bere rece.

Scurt istoric al unei sărbători de tradiţie

Organizat încă din secolul al XIX-lea, de către Reuniunea Meseriaşilor Români, maialul orăştian a depăşit limitele unei simple întâlniri câmpeneşti. Sărbătoare dedicată primăverii, maialul a constituit, de-a lungul vremii, un bun prilej pentru orăştieni de a petrece, „cu mic, cu mare, într-o tovărăşie deplină”, aşa cum consemna presa de epocă.

Tot din presa secolului al XIX-lea aflăm că, la 14 – 15 mai 1865, în timpul unui maial prilejuit de aniversarea a 17 ani de la Adunarea Naţională de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, a defilat, sub conducerea elevului Ioan Stoian, pe străzile Orăştiei, o mulţime de tineri, iar în curtea Bisericii Ortodoxe au fost ţinute cuvântări, în care s-a evocat originea nobilă a neamului românesc.

Maialurile orăştiene se regăseau anual, cu ample cronici, în paginile unor publicaţii de prestigiu, precum Telegraful Român, Familia sau revista Dacoromania.

În ultimii ani ai regimului comunist şi în primii ani de după Revoluţia din decembrie 1989, maialul orăştian nu s-a mai regăsit în calendarul manifestărilor organizate în oraşul Paliei. Tradiţia a fost reluată abia în 1997, la iniţiativa Despărţământului ASTRA, a Consiliului Local şi a Primăriei.

Cronica ediţiei din acest an

Încă de dimineaţă, când în jurul orei 10.00, coloana de participanţi la maial se pregătea să defileze din faţa Colegiului „Aurel Vlaicu” spre Parcul Tineretului, vremea se anunţa prielnică desfăşurării manifestărilor.

La ora 11.00, coloana, având în frunte nelipsita fanfară, se afla în Parcul Tineretului.

„Oficiile” deschiderii celei de-a XIV-a ediţii a maialului au aparţinut preşedintelui Despărţământului ASTRA Orăştie, cuvântul de salut fiind adresat de către primarul Alexandru Munteanu.

Prima parte a programului a aparţinut muzicii uşoare şi dansului, antrenul fiind întreţinut de tineri artişti din Orăştie. Clubul de karate „Dacicus” a oferit o demonstraţie de arte marţiale, iar Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor Orăştie a organizat nelipsitele jocuri ale maialului, dotate cu diferite premii şi gustate din plin de către copiii prezenţi în parc.

După-amiaza a aparţinut folclorului, pe scena maialului evoluând Ansamblul Folcloric „Doina Mureşului”, Ansamblul Folcloric „Junii Seleuşului”, artişti tineri, aflaţi pe calea consacrării, dar şi interpreţi cunoscuţi, precum Mariana Anghel, Ana Almăşana – Ciontea, Eugen Pistol etc.

Seara s-a încheiat „en fanfare”, cu două super – recitaluri, unul prestat de electrizantul Alin Ciun, liderul trupei Bachus şi celălalt oferit de invitaţii speciali ai maialului, membrii trupei Desperado, din Cluj-Napoca.

Oaspeţi din Germania

Maialul din acest an a fost onorat cu prezenţa şi de o delegaţie germană din Helmstedt – Germania, oraş înfrăţit cu municipiul Orăştie.

Oaspeţii au gustat din tradiţionalii mititei româneşti, delectându-se cu programul folcloric desfăşurat pe scena amenajată în Parcul Tineretului.

Tradiţie dincolo de criză

„Maialul face parte dintr-un lung şir de tradiţii, pe care noi, orăştienii, le păstrăm cu sfinţenie şi le transmitem mai departe. De aceea, indiferent de greutăţile cu care ne confruntăm, găsim întotdeauna soluţii, pentru ca aceste tradiţii să nu fie întrerupte. Este pentru a doua oară consecutiv când maialul orăştian s-a desfăşurat în Parcul Tineretului şi, la fel ca la precedenta ediţie, am avut succes. Spectacolele au fost de calitate, publicul, numeros, semn că tradiţia merge dincolo de criză. Doresc să mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea ediţiei 2010: colegilor din primărie, Consiliului Local, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Poliţiei municipiului Orăştie, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, şcolilor din Orăştie, Clubului „Dacicus”, Spitalului Municipal, Serviciului de Ambulanţă, Despărţământului ASTRA, societăţilor comerciale prezente şi tuturor celor care, într-un fel sau altul, au contribuit la reuşita evenimentului.

Sunt convins că şi în anii următori, vom oferi publicului maialuri de calitate, pentru că ritmul vieţii se desfăşoară la adevărata lui dimensiune doar atunci când suntem împreună, fie şi numai pentru o zi” – a punctat primarul Alexandru Munteanu, la închiderea ediţiei 2010 a maialului orăştian.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura