Comunitate

Repere medicale. COVID-19: şase luni de la apariţia primului caz

dr. biochimist Manuela Ştef

Coronavirusurile sunt un grup de virusuri înrudite, care provoacă atât la om cât şi la animale afecţiuni ale căilor respiratorii şi gastroenterite.
Noul coronavirus SARS-CoV-2 este responsabil de infecţia respiratorie denumită boala COVID-19 (COronaVIrus Disease 2019). Primele informaţii despre acest virus au apărut la scurt timp după ce un grup de cazuri de pneumonie severă au fost raportate la începutul anului 2020 în oraşul Wuhan, China, dar se pare că primele cazuri de COVID-19 au fost observate încă din noiembrie 2019.
Cele mai multe dovezi sugerează că virusului Sars-CoV-2 provine de la lilieci, animale care au dezvoltat reacţii imune puternice la virusuri. Aceste reacţii determină virusurile să se reproducă şi să se răspândească rapid, înainte ca sistemul imunitar al liliecilor să-l poată controla. Apoi, când aceste virusuri trec la alte mamifere, care nu au un sistem imunitar cu răspuns atât de rapid, virusele se răspândesc imediat în noile lor gazde. Pangolinul a fost, cel mai probabil, gazda intermediară între liliac şi om.
Sars-CoV-2 se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta chiar înainte ca cineva să dezvolte simptome, prin picăturile care conţin virusul care sunt eliminate de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută. Aceste picături mici şi infectate pot fi transmise până la distanţa de doi metri. Dacă particulele sunt inhalate, intră în contact cu celulele care acoperă gâtul şi laringele. Odată ajuns în interiorul celulelor, virusul se reproduce, răspândindu-se de la celulă la celulă, iar infecţia se propagă. În tot acest timp, sistemul imunitar al pacientului încearcă să distrugă celulele infectate prin generarea de anticorpi. Majoritatea virologilor consideră că imunitatea împotriva SARS-CoV-2 este între unul şi doi ani.
Deşi cele mai multe cazuri sunt uşoare, uneori virusul poate cauza probleme grave. Acest lucru se întâmplă atunci când coronavirusul se deplasează pe tractul respirator şi infectează plămânii. Persoanele care sunt în vârstă sau au probleme medicale, cum sunt hipertensiunea arterială, boli cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o formă gravă, deoarece anticorpii reacţioneză cu întârziere.
În primele şase luni de la apariţia primului caz de COVID-19, peste 5.130.000 de cazuri au fost înregistrate în întreaga lume, pe teritoriul României fiind confirmate peste 17.800 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura