REPERE MEDICALE. Ameliorarea paraliziei cerebrale cu ajutorul celulelor stem
biochimist Mădălina Filip
Paralizia cerebrală reprezintă un grup eterogen de afecţiuni care duc la o dizabilitate permanentă, non-progresivă a funcţiei motorii, care variază de la o deficienţă motorie uşoară a unei părţi izolate a corpului, până la incapacitatea de a merge sau de a vorbi. În funcţie de gravitate, simptomele tipice pot să fie reprezentate de către dificultăţi de coordonare, mişcare stereotipă, imposibilitatea executării unor mişcări discrete.
Două treimi din copiii care suferă de paralizie cerebrală se confruntă şi cu dizabilităţile cognitive. Această afecţiune se poate datora anomaliilor cerebrale de dezvoltare, anomaliilor placentare, convulsiilor neonatale, unor cauze traumatice sau de tip infecţios. Cele mai frecvente complicaţii care conduc la o astfel de afecţiune în cazul bebeluşilor nou-născuţi sunt reprezentate de către naşterea prematură, riscul de paralizie cerebrală fiind de 30 de ori mai des întâlnit la bebeluşii născuţi înainte de perioada de gestaţie de 33 de săptămâni decât în cazul celor născuţi la termen, iar asfixia severă la naştere, fiind la rândul ei un factor foarte des întâlnit. S-a estimat că aproximativ doi din 1.000 de bebeluşi se nasc anual cu paralizie cerebrală. Din păcate, nu există un remediu care să trateze această afecţiune complet, terapiile şi tratamentele au ca scop atenuarea bolii şi facilitarea recuperării pacientului, astfel, acesta să poată face progrese cât mai mari spre o viaţă normală.
Celulele stem sunt caracterizate ca fiind un tip de celule cu o foarte bună capacitate de auto-reînnoire şi de diferenţiere în ţesuturi multiple. Aşadar, celulele stem prezintă o funcţie importantă de furnizare de noi celule specializate atunci când cele vechi mor sau suferă o deteriorare însemnată, fapt care permite regenerarea şi vindecarea organismului.
Studiile clinice care au vizat utilizarea terapeutică a celulelor stem în ameliorarea paraliziei cerebrale au demonstrat o eficacitate foarte crescută a celulelor stem în ameliorarea simptomelor acestei afecţiuni. Celulele stem obţinute din cordonul ombilical al copilului la naştere sunt capabile să se diferenţieze în diferite tipuri de celule precum osteocitele (măduvă osoasă), condrocitele (cartilaj), miocite (muşchi), adipocite (grăsime), celule hepatice, neuroni şi celule gliale, precum şi multe altele.
Un studiu realizat de către Universitatea Duke din Statele Unite ale Americii a fost efectuat pe un eşantion de 63 de copii cu paralizie cerebrală în diferite forme şi cu grade diferite de severitate. Copiii au fost trataţi prin injectarea cu celule stem recoltate la naştere din propriul cordon ombilical, iar rezultatele au arătat îmbunătăţiri considerabile ale funcţiilor motorii ale acestora. Aceste îmbunătăţiri au fost evidente comparativ cu alţi copii cu vârsta şi stadiul bolii similare, cărora li s-au administrat alte tratamente. Pacienţii cărora li s-au injectat celule stem au progresat foarte mult, putând să-şi îmbunătăţească vorbirea, abilităţile motorii generale fine şi mulţi au arătat o îmbunătăţire a interacţiunilor sociale. În cazul altor pacienţi cu imposibilitate de exercitare a funcţiilor motorii, care nu îşi puteau mişca membrele s-au evidenţiat progrese în mişcarea mâinilor şi picioarelor, copiii putând să scrie, să se hrănească singuri şi să facă alte activităţi care să le permită să fie independenţi.