Politica si administratie

Peste 800 de firme din judeţul Hunedoara, în insolvenţã

Nicolle Ebner

În acest an, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a depus, în instanţă, cereri pentru intrarea în insolvenţă a sute de firme hunedorene. La această dată, un număr de 845 de dosare se află pe rolul Tribunalului Hunedoara.

Nu mai curg majorările şi penalităţile

Finanţiştii atrag atenţia că insolvenţa nu trebuie confundată cu falimentul. Insolvenţa este starea care îţi permite să ceri protecţia tribunalului, să ţii la distanţă creditorii şi să păstrezi creanţele la valoarea nominală, în timp ce falimentul presupune lichidarea, dispariţia comerciantului respectiv din câmpul afacerilor, precizează specialiştii în insolvenţă. „Insolvenţa le dă agenţilor economici posibilitatea să-şi desfăşoare activitatea, în continuare. Prin legea insolvenţei, se opresc măsurile de executare silită şi, în plus, nu mai curg penalităţile şi majorările la penalităţi. Cu alte cuvinte, intrarea în insolvenţă este un sprijin pentru firma respectivă”, declară Mihaela Mănăilă, purtătorul de cuvânt al DGFP Hunedoara. Intrarea în insolvenţă dă posibilitatea agentului economic să-şi reorganizeze activitatea, astfel încât să intre pe profit, pentru a-şi plăti datoriile. Există situaţii când agenţii economici apelează cu bună ştiinţă la acest ajutor, dar în cele mai multe situaţii, insolvenţa a fost cerută de DGFP, pentru recuperarea datoriilor aferente bugetului de stat. „În luna aprilie, DGFP Hunedoara a depus, la Tribunalul Hunedoara, opt cereri de deschidere a insolvenţei, suma aferentă fiind de aproape 1,5 milioane lei”, menţionează Mihaela Mănăilă.

Au solicitat reorganizarea

Consiliul Judeţean Hunedoara (CJH) a apelat, în 2009, la Legea insolvenţei, ca să salveze Direcţia de Drumuri judeţene de la faliment. O altă importantă firmă din judeţ, aflată în procedură de insolvenţă, este Agrocompany. Şi acţionarii reţelei de retail Trident au decis, în luna septembrie a anului trecut, să solicite Tribunalului Sibiu intrarea în procedura de reorganizare, conform Legii nr. 85/ 2006 (n.r.: Legea insolvenţei), din cauza dificultăţilor aduse de criza economică şi a imposibilităţii accesării unui nou credit bancar. Reţeaua are operaţionale, în acest moment, un supermarket la Sibiu, un megamarket la Mediaş şi două hypermarketuri la Deva şi Sfântu Gheorghe.

3 comentarii la „Peste 800 de firme din judeţul Hunedoara, în insolvenţã

  • Insolventa este o metoda de apara foarte bine teparii!!!

  • Insolventa este o inventie groaznica care decimeaza Romania de oamenii de afaceri onesti si corecti!

  • Directia de Drumuri a fost data in insolventa pentru a acoperi foarte multe ilegalitati facute,asa zice lumea in judetul Hunedoara.Multi zic ca managerii nu merita nici glontul pentru ce au facut si ar trebui arestati imediat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura