Administraţia publică din Şoimuş susţine sportul local
Magdalena Şerban
Comuna Şoimuş dispune de şase baze sportive, toate realizate de administraţia publică locală cu forţe proprii. Mai mult, copiii de aici au o mare şansă să le fie descoperit talentul de mari fotbalişti, prin Asociaţia Club Sportiv Viitorul Şoimuş putând să evolueze în cadrul unor antrenamente ce se desfăşoară de trei ori pe săptămână. Totul, gratuit, primăria fiind cea care suportă costurile.
„Avem cinci baze sportive noi (Şoimuş, Păuliş, Bălata, Chişcădaga şi Fornădie) cu terenuri cu gazon sintetic, fiind multifuncţionale. Cel din Chişcădaga a fost solicitat doar pentru fotbal, deci este dedicat acestui sport. Au instalaţie de nocturnă, vestiare, grupuri sanitare, cam tot ce e nevoie pentru cei care practică sport. Mai există baza mare din satul centru, cu gazon natural, unde se ţin antrenamentele juniorilor înscrişi la şcoala de fotbal ACS Viitorul Şoimuş. Sunt 120 în total, cu vârste de la cinci la 14 ani, pregătirile fiind făcute de patru antrenori calificaţi. Baza a fost finalizată în anul curent, iar acum ne aflăm în procedura de achiziţie pentru încă un teren sintetic, la Bejan. Investiţiile le-am materializat din bugetul local, abordându-le pe rând“, a afirmat Mihai Gabriel Irimie (foto), primarul comunei Şoimuş.
De altfel, prin Legea 350, de la visteria comunei sunt alocaţi câte 65.000 de lei anual pentru încurajarea continuării practicării sportului şi atingerea performanţei. Astfel, cei de la asociaţie pot susţine deplasările, achiziţionarea de echipamente sportive etc. A fost cumpărat inclusiv un microbuz pentru transportul copiilor atunci când joacă meciuri în alte localităţi. Cât priveşte roadele eforturilor, se pare că nu întârzie să apară.
„Vrem să încheiem contracte de colaborare cu mai multe echipe mari. E păcat ca un viitor mare fotbalist să rămână nedescoperit. Chiar sunt mulţi juniori talentaţi şi de perspectivă. Antrenamentele se fac de trei ori pe săptămână, adică sunt intensive. Ne bucură faptul că la ora actuală, doi dintre aceşti copii sunt în etapa de preselecţie la Dinamo Bucureşti. În primul rând, este o mare realizare pentru noi că fac mişcare şi nu duc o viaţă sedentară, cu tableta ori telefonul mereu sub ochi. Vremurile actuale fură copilăria. Iar una dintre consecinţe e comoditatea excesivă ce atrage probleme de sănătate, de integrare socială, de comportament etc., dezvoltând carenţial adultul de mâine. Toate aceste investiţii constituie un pas înainte pentru comunitate şi dorim să facem şi alţii, pentru a menţine traiectoria corectă. Le urez succes pe mai departe şi sper ca părinţii să-şi îndrume copiii spre bucuria practicării sportului. De multe ori, nu ştiu cât sunt de talentaţi până nu ajung să fie descoperiţi de profesionişti. Celor care deja i-au înscris, le mulţumesc pentru implicare şi încredere. Celor care încă nu au făcut-o, le recomand să se mai gândească. Am creat toate aceste facilităţi tocmai pentru copiii noştri din comună“, a afirmat primarul.