Actualitate

Spitalul din Orăştie, dotat cu aparatură ultraperformantă

Magdalena Şerban

În baza unei finanţări europene (2.132.000 de euro), la Spitalul Municipal Orăştie, în această peri­oadă se livrează prima serie de echipamente medi­cale destinate cabinetelor de ambulator. De departe, impactul major e reprezentat de noul computer to­mo­graf (CT), aparat de ultimă generaţie ce încor­po­rează cele mai avansate tehnologii existente la ora ac­tuală pe piaţă. Prin urmare, începând din toamnă, dacă niciunde în apropiere nu se pot face Corono­gra­fii, o astfel de investigaţie devine posibilă la Orăştie.

Mai bine ca în sistemul privat
,,Pentru a nu crea confuzie, fiind un număr mare de proiecte în implementare, facem referire aici la dotarea şi modernizarea cabinetelor medicale din Am­bulatorul Integrat. Dacă în anii precedenţi s-au făcut modernizări din punct de vedere al infra­struc­turii Policlinicii, acum a venit rândul înlocuirii mo­bilierului vechi de peste trei decenii, a spaţiilor de aşteptare şi nu în ultimul rând, a unui amplu proces de modernizare a echipamentelor medicale şi de in­fra­structură IT, respectiv de supraveghere video. Astfel, cabinetele de Ginecologie, Pediatrie şi Radio­logie au fost dotate cu ecografe de ultimă generaţie, toate cabinetele sunt dotate cu lămpi bactericide de dezinfecţie UV, mobilier specific cabinetelor chirur­gi­cale pentru păstrarea în stare de dezinfecţie perma­nentă a instrumentarului chirurgical, monitoare de funcţii vitale, trolii de medicaţii şi de echipamente.
De asemenea, cabinetul de Chimioterapie de la Oncologie medicală va fi echipat cu scaune de tra­tament chimioterapic şi aparat de vizualizat vene. Cabinetele de ORL şi Oftalmologie vor avea parte de o schimbare completă, fiind dotate cu UNIT-uri echi­pate cu aparatura necesară. La ORL, vorbim de sis­tem endoscopic performant şi la Oftalmologie de apa­ratura cu care se pot face investigaţii specifice copiilor. Astfel că, din acest an vom creşte adresa­bi­litatea la nivelul pacienţilor mici, copiii. Laboratorul de analize medicale are în aceste zile procesul de punere în funcţiune a peste 10 aparate de investigaţii specifice, microscop, frigidere, centrifugă, etuvă, in­cubator, analizoare automate de hematologie, mi­cro­biologie, urină, coagulare şi electroliţi. De asemenea, cabinetul de Dermato-venerologie va fi echipat cu un aparat pentru iradierea întregului corp, cu adresare specifică Psoriazisului şi Vitiligo.
Foarte importante sunt schimbările majore la ca­binetul de Gastroenterologie, unde s-au făcut echi­pări de excepţie, fiind livrat un echipament de endo­scopie de ultimă generaţie cu care se va lucra pentru investigaţiile gastroendoscopice şi colonoscopice, medicii de aici având o experienţă vastă (dr. Eugen Turdean şi Silviu George Nistorescu). S-a realizat şi o modernizare a zonei de spitalizare de zi pentru aces­te tipuri de intervenţii, permiţând a se lucra la un nivel de calitate superior. S-a mai realizat dotarea cu un echipament automat de spălare şi dezinfecţie şi un dulap de păstrare a troliilor ednoscopice în zona permanent sterilă.
La laboratorul de Recuperare medicală şi fizio­terapie, 11 aparate noi vin şi îm­bunătăţesc calitatea servi­ciilor şi timpii de răspuns (aparate de terapie shock­wave, a­pa­­rat laser de mare in­ten­sitate sau soluţia in­te­grată su­premă pentru recupe­rarea arti­cu­laţiilor etc) “, a declarat Graziela Achim (foto), ma­na­gerul general al Spitalului Mu­nicipal Orăştie.

Tomografie computerizată
de înaltă precizie
Pe de altă parte, dotarea ce cântăreşte foarte mult aparţine de Radiologie, computerul tomograf (128 SLICE-URI) adus aici permiţând imagini de înaltă rezoluţie, adică asigurând un diagnostic de fineţe pentru pentru o gamă foarte largă de patologii la nivelul organelor, oaselor, ţesuturilor moi şi vaselor. Doza de radiaţii este foarte joasă pentru efectuarea celor mai complexe examinări. Potrivit detaliilor teh­nice, permite examinarea unor zone anatomice extinse într-un timp foarte scurt (de exemplu un copil poate fi scanat chiar şi într-o secundă, ceea ce nu mai implică anestezierea pacientului). Se pot obţine imagini de o calitate excepţională ale cordului, unde este necesar ca viteza de scanare să fie mare. De altfel, viteza de rotaţie a gantry-ului este cea mai mare de pe piaţă în momentul de faţă.
,,Elementul de foarte mare noutate atât pentru judeţ cât mai ales pentru unitatea noastră spi­ta­licească e că CT-ul e extrem de fidel pentru exa­minările cardiologice, angiografice, oncologice si pediatrice. În cazul patologiilor neoplazice, face po­si­bilă localizarea cu precizie a leziunii şi stadializarea acesteia în examinările ulterioare pentru a evidenţia evoluţia patologiei. E posibilă chiar scanarea pa­cienţilor tahicardici sau aritmici. Permite scanarea cu tehnica Dual Energy, ce pune în evidenţă leziuni neoplazice fără administrare de contrast, scanarea pa­cienţilor cu implanturi metalice (exemplu implant de şold), punerea în evidenţă a perfuziei la nivel ce­rebral pentru a conferi cele mai bune informaţii cli­nice în cazul pacienţilor ce au suferit accident vas­cular cerebral şi care sunt încă în fereastra te­ra­peutică, dar şi scanarea prin perfuzie a paren­chimului hepatic în vederea evidenţierii defectelor de perfuzie hepatice. Mai execută angiografii pentru orice patologie vasculară, oriunde ar fi aceasta în corp, inclusiv analiza cantitativă a stenozelor şi rea­lizează eva­luarea non-invazivă a colonului prin examinări de colonografie virtuală. Pentru a pune toate aceste elemente în funcţiune mai este nevoie de avize şi autorizaţii, elemente la care se lucrează aşa încât timpul până la darea în funcţiune să fie cât mai scurt“, a mai precizat managerul spitalului din Orăştie.
La rândul său, edilul municipiului a subliniat importanţa unui act medical de calitate, doar 47 la sută din rândul pacienţilor trataţi la Orăştie fiind din municipiu, restul reprezentând cazuri venite din localităţile limitrofe şi chiar din judeţul Alba. ,,Prin acest proiect european pentru care asigurăm din bu­getul propriu o contribuţie de două procente, consider că venim în întâmpinarea bolnavilor cu servicii sa­nitare care se pot regăsi în marile centre uni­ver­sitare, iar unele doar în regimul privat. Asta presu­pune bani şi iar bani, de la consultaţii şi până la in­ves­tigaţii, tratamente etc. Să nu mai punem la socoteală că e nevoie de efort pentru a face drumul respectiv (dus-întors) şi alte cheltuieli aferente. Scutim oamenii de timp, durere şi sume uneori as­tronomice pentru posibilităţile unui cetăţean simplu, de bună-credinţă. Este un deziderat pe care mă bucur să-l anunţ materializat. Încercăm ca, în măsura posibilităţilor, să ajutăm atât cât se poate, spitalul nostru. Deservind întreaga zonă, este absolut vitală buna lui funcţionare”, a afirmat Ovidiu Bălan (foto), primarul municipiului Orăştie, care are un mare merit în modernizarea şi dotarea spitalului din oraşul Paliei cu aparatură medicală performantă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura