FlashPolitica si administratie

Interviu cu Ovidiu Moș, viceprimar al municipiului Deva: Pentru ca Deva să se dezvolte este nevoie de o abordare curajoasă din partea comunității

   

Domnule Ovidiu Moș, în ceea ce privește viața comunității, sunteți unul dintre cei mai prezenți candidați din municipiul Deva. Sunteți văzut pe străzile orașului discutând cu oamenii, aveți o prezență considerabilă în presa locală, comunicați des pe diverse teme.  Cum a decurs până acum precampania pentru Primăria Deva?

     Perioadele preelectorale sunt marcate de zeci de activități, multe dintre acestea sunt de natură tehnică și privesc organizarea internă pentru ceea ce se va întâmpla în septembrie. În mod firesc ne-am concentrat parte din eforturi pe găsirea celor mai bune formule de a prezenta devenilor o listă de candidaturi pentru Consiliul Local Deva, care să dovedească preocuparea majoră pe care o avem cu privire la creșterea calității vieții în municipiu. Cred că într-o manieră covârșitoare reușim să venim în fața comunității cu o listă care cuprinde persoane care au dovedit de-a lungul timpului că sunt profesioniști. E important să ieșim din această blestemată zodie a mimării rezultatelor și să facem ceea ce trebuie făcut astfel încât comunitatea noastră să pornească pe un drum al dezvoltării.

Precampania a fost până acum desfășurată în mod firesc, într-o perioadă care impune respectarea unor reguli care interzic întâlnirile în grupuri mari, într-o perioadă în care vorbim despre restricții cu scopul protejării sănătății publice. A fost și pentru noi o perioadă de adaptare, cu bune și rele, cu inadvertențe, cu încercări de a găsi cele mai bune formule pentru a putea discuta cu devenii despre ceea ce vrem să facem în continuare. Ce să zic, nu e cea mai fericită perioadă pentru desfășurarea unor astfel de activități, dar mergem înainte cu conștiința că nu ieșim acum din spuma mării cu activități pe care nu le făceam în mod frecvent. În ceea ce mă privește, ușa cabinetului meu a fost mereu deschisă pentru cetățeni.

     Domnule viceprimar, dar dacă nu vom avea alegeri locale în luna septembrie, dacă situația epidemiologică se complică și nu vom putea organiza scrutinul

Tot aud această poveste a amânării alegerilor, dar ea este în opinia mea doar o strategie de adormit adversarul politic. Pandemia a fost gestionată cu ambiguități, problemele economice au fost tratate superficial, drepturile omului ar trebui mai des și mai aplicat discutate. Sunt multe de reproșat actualei guvernări, dar cred că vor reuși să organizeze alegerile astfel încât să putem vorbi în continuare despre vocația noastră democratică. Eu sper ca PSD-ul să reușească să depună o moțiune de cenzură care să permită înlăturarea unui guvern mediocru și extrem de departe de problemele reale ale românilor.

Revenind, eu cred că vom avea alegeri pe 27 septembrie și că toată această perioadă scursă de la debutul pandemiei să îi fi convins pe români că restricțiile economice spre exemplu au fost disproporționate și că au generat foarte multe probleme mediului privat. Este evident nevoie de curaj pentru a putea trece la nivelul următor și cred că acest curaj va veni, ca d

e fiecare dată de la comunități. Veți vedea că aceste alegeri vor genera suficiente surprize. Lumea se schimbă, iar politica încremenită în proiect fie se va transforma, fie va deveni istorie. O sa asistați la schimbări fundamentale de paradigmă. Cine nu înțelege asta va înregistra un decalaj imposibil de recuperat în timpul acestei generații. Mă refer evident aici la comunități și nu numai la indivizi. Dacă pierdem trenul acesta al dezvoltării pentru perioada imediat următoare, la viitoarele alegeri vom vorbi doar despre „ce bine ar fi fost dacă”.

   Domnule Ovidiu Moș, am observat că aveți o abordare pozitivă a campaniei pentru Primăria Deva, nu îl atacați pe primarul în funcție, nu vorbiți despre ceea ce a făcut rău în actualul mandat. Nu cumva, și vă întreb direct, e un blat într PNL și PSD ascuns în vorbe meșteșugite?

     Problema blaturilor în politica românească este una veche, tema aceasta având o istorie națională și locală care se bazează pe faptul că am uitat la modul profund ce înseamnă politica făcută pentru cetățeni. În locul unor proiecte de dezvoltare am văzut diverse tipuri de înțelegeri, așa că întrebarea dumneavoastră este un rezultat firesc al faptului că oamenii și-au pierdut încrederea în mecanismele dezvoltate de către politicieni. În ceea ce mă privește, văd administrația ca pe un loc în care dezvoltarea comunitară să fie principala sarcină indiferent de platforma politică pe care o reprezinți. Nu cred că ne aflăm într-un moment în care să privim Deva ca pe un loc în care ne putem exprima care mai de care orgoliile politice. Vorbesc despre ceea ce s-a făcut prost sau nu s-a făcut deloc în Deva, dar nu în cheia aceasta a găsirii de vinovați, ci în cheia eleborării unor soluții pe termen mediu și lung. Dumneavoastră vreți să vedeți în această perioadă contre sau discuții pe marginea unor proiecte. Circul din campaniile electorale au consacrat un tip de politician care în lipsa soluțiilor a dezvoltat un discurs visceral la adresa contracandidaților. Cred că această comunitate este mult prea inteligentă pentru a cădea în acest tip de capcană.

Așadar, la Deva, nu este nicio strategie în acest sens, eu nu mă ocup de blaturi, nu am de ce, am un proiect pentru Deva și vreau să vorbim despre el cu oamenii. În rest, orice altă discuție, este doar o speculație. Vă asigur de asta. O să vedeți asta când o să discutăm despre rezultatele alegerilor.

Domnule viceprimar, ce așteptări aveți de la comunitatea pe care o reprezentați?

Să dea dovadă de curaj. Atât

    Vă mulțumesc

    Și eu vă mulțumesc

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura