Lucrările din bani europeni continuă la spitalul din Hunedoara
Magdalena Şerban
În baza unei finanţări europene nerambursabile câştigată de conducerea administraţiei publice locale, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din municipiul Hunedoara beneficiază de un proiect de eficientizare energetică menit să reducă considerabil costurile la utilităţi şi să facă economie la bugetul lunar al unităţii sanitare.
În cuantum de peste 23 de milioane de lei, programul investiţional aflat pe rol vizează reabilitarea şi modernizarea din punct de vedere al eficientizării energetice a clădirii instituţiei medicale. Termenul de finalizare este martie 2022, iar demersul implică un amplu proces de reabilitare. Proiectul tehnic a fost avizat de către ADR Vest în data de 28.08.2020, momentan pregătindu-se documentele aferente achiziţiei de lucrări care se estimează să fie lansată luna viitoare.
„În urma implementării acestei investiţii, costurile cu încălzirea spitalului se vor diminua, putându-se astfel schimba dinamica bugetară prin direcţionarea banilor economisiţi către alte necesităţi în materie de instrumentar şi aparatură medicală, de exemplu, şi implicit pentru a spori confortul pacienţilor prin îmbunătăţirea condiţiilor oferite la internare. Este o finanţare externă pe care ne-am dorit foarte mult să o accesăm pentru a reuşi să investim consistent, însă fără a greva bugetul local”, a precizat Dan Bobouţanu (foto), primarul municipiului Hunedoara.
Potrivit datelor tehnice, e vorba de izolarea termică a pereţilor exteriori (cu tot cu cei ai subsolurilor clădirii), înlocuirea tâmplăriei existente din lemn şi de metal cu una termoizolantă din aluminiu cu trei straturi de geam, înlocuirea conductelor de distribuţie agent termic pentru instalaţia de încălzire şi izolarea acestora, montarea de sisteme alternative de energie (panouri solare pentru aport la prepararea apei calde menajere şi panouri fotovoltaice pentru economii importante în iluminatul interior), înlocuirea echipamentelor de producere apă caldă pentru încălzire şi preparare apă caldă menajeră, precum şi înlocuirea echipamentelor de producere abur tehnologic, înlocuirea instalaţiei electrice de iluminat, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu unele cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă, adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi montarea unor instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu, respectiv limitare şi stingere a incendiilor.