Orăştioara de Sus: energie verde din bani europeni nerambursabili şi proiecte de anvergură
Magdalena Şerban
Veste foarte bună pentru comunitatea din Orăştioara de Sus, recent fiind aprobat dosarul de finanţare din fonduri de mediu pentru instalarea unor sisteme de panouri fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, neracordate la reţeaua de distribuţie de energie electrică. Totodată, primarul de aici a făcut calcule ca din bani europeni sau pe axe guvernamentale să acceseze programe investiţionale majore. Asta, în condiţiile în care cele aflate în implementare ori finalizate însumează milioane bune de euro.
„Am primit acordul de la Administraţia Fondului pentru Mediu pentru suma de 125.000 de lei destinată celor cinci sisteme fotovoltaice, mai exact nu mai mult de 25.000 de lei pentru fiecare în parte. Avem la nivel de comună câteva locuri în care sistemul de alimentare cu energie electrică nu a ajuns, aşa că am căutat să rezolvăm problema pentru ca oamenii să beneficieze de o astfel de utilitate.
Ce mai ne rămâne în perspectivă ţine de alimentarea cu gaze naturale a satelor Bucium, Orăştioara de Sus, Ludeştii de Jos, Costeşti şi Ocolişu Mic (prin asociere cu comuna Beriu), amenajarea cursurilor de apă pe văile din interiorul satelor componente, construirea unui teren de sport în satul Ocolişu Mic, în zona dintre căminul cultural şi şcoală, extinderea reţelei de iluminat public în Costeşti şi Grădiştea de Munte, realizarea unui proiect comun de anvergură în asociere cu Consiliul Judeţean Hunedoara şi Consiliul Judeţean Alba în vederea dezvoltării turismului prin construirea unui drum de legătură între obiectivele turistice din Munţii Orăştiei (cetăţile dacice) şi Munţii Sebeşului (Transalpina), amenajarea în zona turistică a satului Costeşti a unui complex tematic istorico-etnografic, care să pună în valoare istoria şi tradiţiile zonei ce va incude o nouă scenă pentru evenimente, cu vestiar şi grup sanitar, un ansamblu de statui cu reprezentări istorice dacice, o zonă pentru gătit şi servitul turiştilor cu produse şi mâncăruri locale, o zonă dedicată comerţului de produse artizanale cu tematică istorică şi etnografică, un spaţiu de joacă pentru copii şi locuri pentru picnic. Toate cele enumerate sunt obiective ce trebuie materializate pentru a se continua procesul de dezvoltare şi modernizare locală”, a apreciat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul comunei Orăştioara de Sus.
De departe unul dintre cele mai întrăzneţe proiecte ale acestuia urmăreşte digitalizarea serviciului public la nivel de primărie, implicând o serie de facilităţi pentru cetăţeni, cum ar fi depunerea documentelor online şi primirea soluţionării lor automat, semnalarea problemelor online 24/7, chiar şi de pe telefonul mobil, plata de impozite, taxe şi amenzi online pe site-ul instituţiei, eliberarea de adeverinţe din Registrul Agricol şi Certificate Fiscale, consultarea situaţiei terenurilor, clădirilor, automobilelor declarate, a impozitelor, amenzilor şi a altor taxe etc. Foarte importantă este implementarea digitalizării turismului la nivelul comunei prin dezvoltarea unei hărţi cu obiective de interes turistic în afară de cetăţile dacice şi realizarea unei aplicaţii pentru telefon sau tabletă care să ghideze vizitatorii la materiale video de prezentare a şi să le ofere informaţii despre cum le pot vizita. ,, Facem tot ce e omeneşte posibil ca să câştigăm cât mai multe proiecte pentru cetăţenii noştri. În fond, toate aceste investiţii sunt resimţite din plin de către comunitate”, a încheiat primarul.