ActualitateFlash

S-a cerut, din nou, în instanţă falimentul Complexului Energetic Hunedoara

Sorina Popa
Una dintre societăţile cu care Complexului Energetic Hunedoara are relaţii contractuale, Remarul 16 Februarie SA, specializată în pro­ducţia, mentenanţa, reparea şi modernizarea mate­rialului rulant, parte a grupului Transferoviar, a cerut falimentul companiei hunedorene.

Nu s-a făcut darea în plată
Potrivit Sandei Nastase (foto), asociat SPRL Expert Insolvenţă, com­pa­nia Remarul 16 Fe­bruarie are de primit de la CEH 836.092 de lei. Tri­bunalul Hunedoara a stabilit pentru data de 15 octombrie primul termen în acest dosar privind cererea de intrare în faliment a societăţii. În aceste condiţii, ce se va întâmpla cu salariaţii CEH, dacă va fi declanşat falimentul?
„Ştiu că vom avea o eşalonare a datoriilor CEH către Remarul 16 Februarie. Altfel, dacă va fi de­clarat falimentul Complexului, salariaţii vor fi daţi afară, societatea va fi dizolvată de către un ju­decător sindic. Firma nu va mai putea avea act­i­vităţi de producţie, ci doar de inventariere şi vânzare a activelor”, a declarat Sanda Nastase, asociat SPRL Expert Insolvenţă.
Procesul de ştergere a datoriilor bugetare ale producătorului de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvenţă, prin darea în plată a activelor energetice funcţionale ale acestuia, nu a fost încă finalizat, deşi Virgil Popescu, şeful Ministerului Economiei, care este acţionarul unic al CEH, declara în august la Petroşani că acesta se va încheia în septembrie, prin divizarea companiei în două entităţi, scriu cei de la Profit.ro. Între timp, se arată de către cei de la Profit.ro, unul dintre creditorii Complexului a solicitat instanţei de judecată intrarea în faliment a acestuia, iar statul român riscă să ajungă în faţa Curţii de Justiţie a UE din cauza unei proceduri de infringement declan­şate acum 2 ani şi care vizează şi două grupuri energetice ale CEH.
Nu respectă cerinţele
Procedura de infringement a fost declanşată de Comisia Europeană în 2018 şi vizează grupurile 2 şi 3 de la Electrocentrale Deva, precum şi 2 grupuri de la CET Govora, companie aflată de asemenea în insolvenţă. În iulie anul acesta, Comisia a transmis României că are la dispoziţie 3 luni pentru a lua măsuri de aplicare a Directivei privind emisiile in­dustriale, scrie Profit.ro. „Deşi s-au înregistrat unele progrese după trimiterea de către Comisie a unei scrisori de punere în întârziere, trei in­stalaţii continuă să funcţioneze fără să res­pecte cerinţele din Directivă. În plus, două instalaţii mari de ardere care au făcut iniţial parte din planul naţional de tranziţie al României, dar care au fost de atunci retrase, nu respectă valorile-limită de emisii aplicabile pentru dioxidul de sulf, oxidul de azot şi praf. Prin urmare, Comisia trimite în prezent un aviz motivat. România are la dispoziţie trei luni pentru a adopta şi a comunica toate măsurile necesare pen­tru a asigura aplicarea deplină şi corectă a directivei; în caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz”, a transmis Bruxelles-ul pe 2 iulie 2020. În cele 3 luni de vară (iunie, iulie, august 2020), Complexul Ener­getic Hunedoara a înregistrat pierderi totale de peste 129 milioane lei, încasând venituri de 119,31 milioane lei şi cheltuind 248,81 milioane lei. De asemenea, CEH a acumulat, până la 31 august, datorii curente de 90,7 milioane lei la bugetul de stat şi de 41,5 milioane lei la furnizori. După cum a rela­tat Profit.ro, compania şi-a redus aproape la jumă­tate vânzările de electricitate în ultimii 3 ani, de la precedenta tentativă de intrare în insolvenţă, iar încasările din vânzări au ajuns să acopere doar puţin peste o treime din costuri. Complexul a intrat în insolvenţă cu datorii totale recunoscute de către administratorul judiciar în valoare de 6,1 miliarde lei, cei mai mari creditori fiind instituţii şi societăţi ale statului, potrivit tabelului preliminar de creanţe al companiei. Suma depăşeşte cu mai mult de 1 miliard de lei estimările iniţiale ale conducerii CE Hunedoara.

Evaluarea activelor e gata
Printr-un OUG adoptat anul trecut de fostul guvern, s-a creat posibilitatea legală de a se şterge datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică, termică şi cărbune vitali pentru siguranţa sistemului energetic naţional şi care se confruntă cu probleme financiare, precum Complexul Ener­getic Hunedoara, prin darea în plată a activelor acestora către Ministerul Energiei, actualmente al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Potrivit actului normativ menţionat, pentru a beneficia de această prevedere legală, producătorii de energie trebuie să înainteze o cerere în acest sens, aprobată prin hotărâre AGA şi care să cu­prindă o analiză tehnico-economică privind justi­ficarea operaţiunii şi efectele acesteia, însoţită de avizul favorabil al Ministerului Economiei şi al operatorului de transport şi sistem Transelectrica, inclusiv cu privire la caracterul necesar al activelor care urmează să fie date în plată pentru siguranţa sistemului energetic naţional şi al unităţii admi­nis­trativ-teritoriale, dacă activele respective concură şi la asigurarea furnizării energiei termice în sistem centralizat şi dacă unitatea teritorială respectivă solicită preluarea acestor active. În august, ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara la Petroşani, cu ocazia Zilei Minerului, că administratorul judiciar al CEH a finalizat evaluarea activelor, iar acum se lucrează la separarea acestora. Prima societate re­zultată din divizarea CEH va avea în componenţă ter­mocentrala de la Paroşeni şi minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan. Cea de-a doua entitate va fi formată din Termocentrala Mintia, care se doreşte să treacă fie în subordinea Consiliul Judeţean Hunedoara, fie a Consiliului Local Deva, pentru a fi exploatată separat.
„Nu s-a făcut darea în plată, deoarece planul de reorganizare nu este finalizat. Nu este finalizat, deoarece nu avem încă soluţii în instanţă la anumite probleme legate de acest plan”, a adăugat Sanda Nastase, asociat SPRL Expert Insolvenţă, admi­nistratorul judiciar al CEH.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura