Răchitova: pregătiri de iarnă
Cu paşi mărunţi, administraţiile publice locale din judeţ se pregătesc de iarnă. La Răchitova au mai rămas de onorat mai puţin de zece la sută din cerinţele populaţiei legate de lemnul de foc, iar stocul de nisip şi sare urmează să fie completat.
„Suntem un caz fericit pentru că deţinem pădure comunală (2.400 de hectare), dată în administrare Ocolului Silvic Valea Haţegului, din Densuş. Am asigurat necesarul de lemn de foc la instituţile publice de pe raza comunei. Oamenii au şi ei fond forestier în proprietate, aşa că ne descurcăm cu toţii pe timpul iernii. Preţul la care a fost dat lemnul de foc către populaţie a fost unul foarte bun, nedepăşind 200 de lei pe metru cub. Până la ora actuală au fost rezolvate peste 90 la sută din solicitările primite în acest sens, lemnul fiind depozitat la Ciula Mare. S-a atribuit atât cât a fost nevoie, dar nu s-au depăşit zece metri cubi. Ne dorim să introducem reţea de gaz metan, deoarece multă lume preferă să aibă o astfel de alternativă. Suntem în faza de studiu de fezabilitate şi lucrăm în continuare pentru a putea depune documentaţia. Vrem să ne asociem cu localităţi din zona Haţeg ca să ajungem la minimum 3.000 de focuri, aşa cum prevede una dintre cerinţele de bază pentru a fi consideraţi eligibili. Noi, de unii singuri, e imposibil să atingem un astfel de număr, deoarece nici populaţia nu numără atât”, a afirmat primarul Liviu Simedroni (foto).
Acesta a mai spus că alte pregătiri de iarnă aflate pe lista de priorităţi, ţin de achiziţionarea materialului antiderapant (nisip şi sare) şi contractarea unei firme de deszăpezire. Primăria are la dispoziţie un buldoexcavator şi un tractor cu lamă pentru urgenţele care pot apărea, însă utilajele respective nu sunt suficiente pentru o comună din a cărei componenţă fac parte sate poziţionate dispersat şi unele chiar la altitudine.