Situaţia personalului din spitalele din judeţ începe să devină dramatică. Cine mai tratează bolnavii Covid, dacă medicii şi asistentele cad pe capete?
Situaţia în ceea ce priveşte bolnavii Covid din judeţ mai are puţin şi devine dramatică! Medicii, asistentele, infirmierele sunt aproape de momentul în care vor ceda. Presiunea asupra lor este fantastică, oamenii sunt obosiţi şi se îmbolnăvesc pe capete de noul virus.
Focare în spitalele din judeţ
Reprezentanţii DSP Hunedoara au anunţat ieri că sunt 21 de focare de Covid în judeţ. Dintre acestea, focare sunt şi în trei spitale: unul la spitalul judeţean din Deva, unde sunt 49 de salariaţi pozitivi cu noul virus, unul la spitalul municipal din Hunedoara, cu 48 salariaţi pozitivi şi unul la spitalul din Orăştie,unde sunt 3 angajaţi pozitivi la secţia Interne. Deci, la cele două mari spitale din judeţ numărul personalului medical infectat cu noul virus este de-a dreptul îngrijorător.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva 49 de persoane, din rândul personalul medical, au Covid. „Este <<bine>> că măcar se îmbolnăvesc pe rând. Până la urmă, cu toţii ne vom îmbolnăvi, este doar o chestiunea de timp. Personalul este obosit, stresat, va claca. Muncim şi atât, nu mai putem ţine socoteala, câţi pacienţi Covid avem, facem loc pentru doi, care sunt în stare gravă, vin alţi cinci. În fiecare zi încercăm să gestionăm cum putem mai bine situaţia prin care trecem cu toţii”, a spus dr. Emil Stoica, managerul spitalului devean.
Se extind, dar cu ce preţ?
Una peste alta, după tragedia de la spitalul din Piatra Neamţ, ieri au început verificările la secţiile ATI din spitale. Adică pompierii merg să verifice dacă există autorizaţii ISU şi secţiile funcţionează cu totul în regulă. Şi aici avem o problemă. Asta în condiţiile în care majoritatea spitalelor din ţară nu sunt în regulă din acest punct de vedere, deoarece secţiile ATI trebuie să se extindă, ca să poată primi pacienţii Covid în stare gravă. În orice spital din ţară se putea petrece o tragedie ca la Piatra Neamţ. Pentru că sistemul e la pământ.
La Hunedoara, totul este sub control
Autorităţile locale din municipiul Hunedoara au verificat starea de siguranţă a secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Municipal „dr. Alexandru Simionescu”, din localitate, primarul şi managerul unităţii medicale apreciind că nu sunt probleme, pentru moment, în condiţiile în care aceasta a fost reabilitată total în ultimii trei ani.
„În ultimii trei ani au fost finalizate lucrările la toată secţia de Terapie Intensivă. Secţia este împărţită pe două niveluri: etajul întâi este pentru pacienţii non-Covid, cu 11 locuri, iar etajul al doilea este pentru pacienţii Covid şi are şapte locuri. Investiţia totală pentru cele două niveluri a fost de 4,3 milioane de lei. A fost finalizată în anul 2019 şi are toate avizele necesare de la ISU. Din punct de vedere al avizelor, Terapia Intensivă nu are nici o problemă, pe moment, şi sper că va fi aşa şi pe viitor”, susţine Radu Budae, managerul spitalului.
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a precizat că a efectuat un control în secţia de Terapie Intensivă încă din cursul zilei de duminică, menţionând că toate circuitele electrice sunt noi şi în parametri normali de funcţionare.”Tragedia de la Secţia ATI din Piatra Neamţ ne responsabilizează pe toţi, în egală măsură. Secţia ATI a fost modernizată de curând şi toate circuitele electrice sunt noi şi în parametri normali de funcţionare”, a arătat primarul localităţii.
În ceea ce priveşte cazurile de Covid-19, toate locurile pentru aceşti bolnavi sunt ocupate, 85 de persoane fiind internate la Boli Infecţioase, iar şapte la Terapie Intensivă. Iar în privinţa personalului medical infectat cu noul virus, situaţia este deocamdată sub control, precizează managerul Radu Budae, unitatea nefiind în situaţia să închidă vreo secţie, o parte dintre cei depistaţi pozitivi, revenind la serviciu, după ce au trecut cele 14 zile de stat în carantină.
Prefectul cere găsirea de soluţii în 24 de ore
Prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, a avut ieri o întâlnire de urgenţă cu şefii secţiilor ATI de la spitalele suport Covid din judeţ. Prefectul judeţului le-a solicitat medicilor sprijin de specialitate pentru a fi găsite în maximum 24 de ore soluţii pentru creşterea numărului de locuri la secţiile de terapie intensivă pentru pacienţii Covid care sunt în stare gravă. Sistemul sanitar din judeţul Hunedoara se află în situaţia de a nu mai putea prelua pacienţi pentru secţiile de terapie intensivă, toate cele 21 de paturi fiind ocupate. În acelaşi timp, prefectul Călin Marian, a făcut demersuri către Ministerul Sănătăţii şi are asigurarea că extinderea numărului de paturi în saloanele „ATI – COVID” va fi asigurată cu aparatură şi tehnică medicală necesară desfăşurării actului medical. Personalul de specialitate va fi completat, atât cât se poate, prin colaborarea cu medici şi asistente de la secţiile ATI existente în alte spitale din judeţ.
„Prefectul judeţului Hunedoara apreciază solidaritatea de care dă dovadă personalul medical din spitalele hunedorene. Medicii şi asistentele vor asigura linii de gardă şi intervenţie medicală pentru pacienţii din unităţile sanitare unde este nevoie de specialişti ATI”, se arată într-un comunicat al prefecturii.
Nicio problema, cu sau fara spitale situatia va fi la fel- doar un vaccin ne va salva.
Cui ii este scris sa traiasca va trai .
Păi iau nu au situatia exactă?
Acum merg sa verifice?
Păi si in africa lucrurile sunt altfel!
Halal!…