REPERE MEDICALE. Vaccinurile anti-COVID pe bază de ARN mesager
Vaccinurile acționează „învățând” sistemul imunitar cum să se protejeze împotriva unei boli. Vaccinurile anti-COVID Pfizer-BioNTech și Moderna conțin ARN mesager (ARNm), componenta vaccinului care creează imunitatea la virusul SARS-CoV-2. Răspunsul imun al organismului este similar cu cel produs de vaccinurile tradiționale, determină sistemul imunitar să producă anticorpi și celule sanguine, care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Întrucât vaccinul nu conține virusul pentru a produce imunitatea, nu poate transmite COVID-19.
Ambele vaccinuri Pfizer-BioNTech și Moderna conțin ARNm, lipide și stabilizatori. ARNm este o bucată de cod genetic care produce o porțiune inactivă a virusului: proteina țepușă (Spike). ARN-ul mesager este înglobat în nanoparticule lipidice, care permit eliberarea ARN-ului nereplicant în celulele gazdă. ARNm ajunge la ribozomi (sediul biosintezei proteinelor specifice), iar pe baza informațiilor genetice din ARNm, ribozomul produce proteine asemănătoare proteinelor țepușă de pe suprafața coronavirusului. Nucleul celulei, care conține ADN, nu este implicat în acest proces. Proteinele țepușă ies din celulă și se atașează de peretele exterior al acesteia. Celulele sistemului imunitare, reacționează și produc anticorpi care distrug celulele care prezintă proteine țepușă pe suprafața lor. Anticorpii produși rămân activi în sânge și ne protejează în cazul expunerii ulterioare la virusul SARS-CoV-2.
Ambele vaccinuri conțin stabilizatori (zaharuri și săruri) care le conferă stabilitate o perioadă de timp. După ce a fost scos din congelator, înainte de utilizare, vaccinul Pfizer-BioNTech în flacon nedeschis poate fi păstrat timp de până la 5 zile, la temperaturi de 2C-8°C și timp de până la 2 ore, la temperaturi de până la 30°C. Vaccinul Moderna poate fi depozitat și rămâne stabil la o temperatură de -20°C pe o perioadă de 6 luni.
Ambele vaccinuri au o eficiența de aproximativ 95%, fiind autorizate prin procedura de urgență de către SUA și EU, procedură care implică monitorizarea suplimentară a acestora, în scopul identificării rapide de noi informații referitoare la siguranță Ambele vaccinuri necesită administrarea a 2 doze, unele persoane fiind pe deplin protejate doar la 7 zile după administrarea celei de a doua doze de vaccin.
Vaccinul Pfizer-BioNTech este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19, la persoane cu vârsta de peste 16 ani, iar vaccinul Moderna este indicat la persoane cu vârsta de peste 18 ani.
Cele mai comune efecte adverse ale ambelor vaccinuri sunt: durere la nivelul locului de administrare a injecției, fatigabilitate, frisoane, febră, tumefiere la nivelul locului de administrare a injecției, cefalee și greață.
Deoarece au fost raportate evenimente de anafilaxie, se recomandă monitorizarea atentă timp de cel puțin 15 minute după administrarea vaccinului, pentru a se interveni medical în cazul apariției unei reacții de tip anafilactic. Nu se cunosc efectele pe termen lung, doar efectele pe cel mult 5 luni, de când au fost vaccinați subiecții din faza 3 a studiului clinic.
Durata protecției oferite de aceste două vaccinuri este necunoscută și este încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare.