Comunitate

INSEMEX Petroşani evaluează riscul lucrului în atmosfere potenţial explozive

Sorina Popa

Se ştie că în Valea Jiului, toată lumea are în familie cel puţin câte un miner. De aici şi importanţa ca ortacii să muncească acolo, în subteran, în condiţii cât mai sigure. Un rol important în această muncă o are Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă.

Sisteme protectoare

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) are ca obiectiv evaluarea conformităţii în vederea securităţii muncii, pentru mai multe categorii de produse.

Este vorba de echipamente destinate folosirii în atmosfere potenţial explozive, adică maşini, instalaţii, utilaje, aparatură, dispozitive fixe sau mobile, componente de control şi instrumentaţia din acestea, sisteme de detectare sau prevenire, care, separat sau împreună, sunt destinate generării, transferului, stocării, măsurării, controlului sau transformării energiei folosite pentru prelucrarea materiei şi care pot iniţia o explozie prin propriile lor surse potenţiale de aprindere.

Tot aici se evaluează sistemele protectoare, destinate folosirii în atmosfere potenţial explozive, cum ar fi entităţi constructive destinate opririi imediate a exploziilor incipiente şi/ sau limitării domeniului efectiv al flăcărilor de explozie şi presiunilor de explozie. Sistemele protectoare pot fi integrate în echipamente sau pot fi puse separat pe piaţă în sisteme autonome. Specialiştii de la INSEMEX Petroşani mai realizează evaluarea conformităţii şi a echipamentelor individuale de protecţie împotriva riscurilor legate de lucrul în atmosferă potenţial explozivă, cu substanţe explozive şi pentru activitatea minieră din subteran, dar şi a echipamentelor destinate industriei extractive, a explozivilor utilizaţi în domeniul civil.

Pentru elucidarea cauzelor

Totodată, INCD INSEMEX Petroşani elaborează expertizele tehnice ale tuturor accidentelor provocate de fenomenele explozive generate de gaze, vapori, ceţuri şi prafuri combustibile sau de către materiile explozive propriu-zise (cu caracter exploziv intrinsec). Asta, în scopul elucidării cauzelor care au condus la producerea evenimentelor respective şi, ulterior, pentru fundamentarea ştiinţifică a unor soluţii tehnice şi reglementări specifice, care să preîntâmpine apariţia unor accidente similare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura