Castelul Corvinilor candidează pentru titlul de „Marcă a patrimoniului european”
Administraţia Muzeului „Castelul Corvinilor” şi Primăria municipiului Hunedoara au făcut demersurile necesare pentru ca principalul obiectiv turistic din judeţ să fie inclus în preselecţia naţională efectuată pentru desemnarea „Mărcii patrimoniului european”.
Motor de dezvoltare economică
Documentaţia în acest scop a fost transmisă Institutului Naţional al Patrimoniului (INP). La începutul lunii martie, INP va desemna cel mult două obiective ce vor reprezenta apoi România la selecţia finală, făcută de către un juriu de specialişti aflat sub responsabilitatea Comisiei Europene.
„Castelul Corvinilor este unul dintre elementele identitare ale Hunedoarei şi chiar ale Transilvaniei. A fost şi rămâne în zona centrală a preocupărilor Primăriei Hunedoara deoarece, pe lângă valoarea sa istorică, simbolică şi culturală, mai ales în ultimii ani, Castelul a devenit şi un motor de dezvoltare economică a zonei. Din toate aceste motive, considerăm că orice demers menit să promoveze obiectivul medieval din oraşul nostru este nu doar necesar, ci obligatoriu”, a declarat Dan Bobouţanu (medalion) primarul municipiului Hunedoara.
„Marca patrimoniului european” este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului şi în special a tinerilor valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniune şi a dialogului intercultural. Acordarea mărcii la nivel european se desfăşoară o dată la doi ani, iar fiecare stat membru al Uniunii poate transmite Comisiei Europene, în fiecare sesiune, maximum două propuneri de situri, dintre care poate fi selectat maximum unul.
Îndeplineşte cele trei condiţii
Castelul Corvinilor îndeplineşte toate cele trei condiţii importante ale procedurii de selecţie. Monumentul în sine şi deţinătorii săi din secolul al XV-lea, Ioan de Hunedoara, apoi Matei Corvin, au jucat, fiecare, un rol major în istoria Europei, iar castelul atrage mii de turişti de pe continent, dar şi din alte părţi ale lumii. În acelaşi timp „prin istoria şi arhitectura sa, ambele intim legate de influenţa în istoria europeană a familiei Corvinilor, Castelul stă ca un martor al drumului lung şi agonizant către uniunea popoarelor spaţiului european în jurul unui ideal şi, mai cu seamă, al apărării acestui ideal cu orice preţ”, după cum se arată într-un fragment al documentaţiei întocmite pentru candidatură.
În România, titlul de „Marcă a patrimoniului european” a mai fost deţinut, până acum, doar de „Memorialul Sighet” – Sighetu Marmaţiei (judeţul Maramureş), fiind obţinut în 2018.
De arion de la apaprod ai uitat? Noi angajatii nu uitam cum ne tine cu salariile mici, asa ca demite -l ca poti