Mărtineşti: acte de proprietate şi cadastrare gratuită pentru cetăţeni
Deşi nu sunt foarte mulţi beneficiari în comuna Mărtineşti, oportunităţile pe care le implică Legea Fondului Funciar sunt considerabile pentru cei care vor să-şi aducă actele de proprietate la zi, cu ajutorul statului. Pe de altă parte, conducerea de aici se află în cea de-a VI-a etapă de cadastrare gratuită, în baza programului naţional.
„Legea 231/2018 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar prevede că deţinătorii terenurilor aferente locuinţei şi anexelor gospodăreşti pot solicita emiterea titlului de proprietate. Cei care au şansa să beneficieze de această prevedere trebuie să figureze în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale. Anunţ că încă se mai pot depune cereri pentru obţinerea titlului de proprietate pe terenurile de sub case, mai exact din intravilan. Cu titlul primit, cei în cauză se pot apoi intabula. Avem deja înaintate la Prefectura Hunedoara zece dosare, dintre ele nouă fiind validate. Bineînţeles, mai există şi altele întocmite, dar sunt incomplete şi trebuie ca cei în cauză să le întregească potrivit normativelor prevăzute. Satele noastre au fost cooperativizate, aşa că nu sunt mulţi cetăţeni care să beneficieze de avantajele acestui cadru legislativ. Costurile unui demers ajung la 2.000-3.000 de lei, adică sumele pe care le practică topografii pentru măsurători şi întocmirea documentaţiei. În rest, partea cadastrală e gratuită. Un lucru foarte bun pentru oameni. Unii nu au nici măcar acte de mână de la înaintaşii lor. Dacă ar fi să estimăm, la modul general, nu legat de Legea 231, populaţia nu şi-a prea intabulat proprietăţile, din cauza banilor care trebuie achitaţi pentru finalizarea unor asemenea hârtii oficiale. Există mereu alte nevoi stringente şi lumea se organizează în funcţie de venituri”, susţine Adinel Botescu (foto), primarul comunei Mărtineşti.
Mergând mai departe, alesul local aminteşte că administraţia publică se află în etapa a VI-a de cadastrare gratuită, lucrările derulându-se în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Societatea cu care s-a început s-a ocupat şi de restul etapelor, tariful ajungând la 69 de lei de parcelă, faţă de 60 de lei, cât era iniţial.
S-a lucrat în paralel, nu doar în anumite localităţi aparţinătoare. „Chiar dacă foarte multă lume nu are actele de proprietate aduse la zi, nefiind făcută succesiunea, nu este nici o problemă. Extrasul de carte funciară se eliberează pe numele persoanei căreia i-a fost emis titlul de proprietate, şi chiar dacă este decedată, actele se fac la notariat, de către membrii familiei. Gratuit”, afirmă Adinel Botescu.
Amintim că scopul principal al PNCCF este înregistrarea tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. Lucrările sunt gratuite pentru toată lumea.