Spitalele, aruncate în cârca administraţiilor locale şi judeţene
Nicolle Ebner
Ceea ce ieri trebuia să fie o ceremonie de transfer a spitalelor din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a administraţiilor locale şi judeţene, s-a transformat într-o adevărată dezbatere publică pe tema descentralizării sistemului de sănătate.
„Pentru noi, nu este o binecuvântare!”
După ce li s-au pus în cârcă tot felul de sarcini şi atribuţii suplimentare, fără a primi şi fondurile necesare de la bugetul de stat, edilii şefi din judeţul Hunedoara privesc cu scepticism descentralizarea sistemului de sănătate. Cauza, tot banii. Mai exact, practica folosită de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara de a finanţa doar parţial serviciile prestate de unităţile spitaliceşti din judeţ. „Dacă nu se vor plăti serviciile, vor avea mult de lucru cu mine. Avem pretenţia ca banii noştri, care se duc toţi la Casa Judeţeană de Sănătate, să vină înapoi”, a declarat preşedintele CJH, Mircea Ioan Moloţ. „Pentru noi, administraţia locală din Haţeg, nu este o binecuvântare preluarea spitalului orăşenesc. Deoarece casele de sănătate sunt politizate, contravaloarea serviciilor se va aloca tot pe criterii politice, ca şi până acum. Susţinerea financiară de la bugetul de stat este asigurată doar pentru 10 luni şi noi nu ştim despre ce sumă este vorba. Prin urmare, spitalele mici sunt dezavantajate”, a declarat primarul oraşului Haţeg, Nicolae Timiş.
Cazacu, îndrumat spre calea cea bună
La Brad, preluarea Spitalului municipal de către administraţia locală a fost acceptată de către consilierii locali la limită, diferenţa fiind făcută doar de două voturi. „Este un moment total nepotrivit pentru preluarea spitalului”, a declarat şi Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, care a venit pregătit să ceară bani de la bugetul judeţean, pentru a rezolva problema agentului termic din spital. Preşedintele CJH i-a recomandat primarului drumul cel bun, pe care trebuie să-l urmeze. „Din 1 iulie, vă aştept la mine, în birou, să beţi o cafea şi să stăm de vorbă, nu să-mi cereţi bani pentru spitale. Pentru asta, va trebui să învăţaţi să bătătoriţi drumul spre sediul Casei Judeţene de Sănătate”, a răspuns Moloţ.
Ministerul şi-a „sterilizat” imaginea
Pentru spitalele mici, din localităţi fără putere financiară, în care administraţiile locale nu au putut face nici un fel de investiţie, descentralizarea va duce invariabil la închiderea unităţilor. Măsura lansează lupta pentru supravieţuire şi vor avea de câştigat spitalele modernizate, în care s-a investit pentru aparatură şi care, prin urmare, au posibilitatea de a oferi cât mai multe servicii. „Această descentralizare este o mişcare prin care noi, primarii, vom fi obligaţi să punem lacătul pe uşa spitalelor mici. Nu că suntem incapabili, ci pentru că nu vom primi banii care ni se cuvin. Astfel, ministerul nu mai poate fi considerat vinovat de închiderea lor”, este de părere şi primarul oraşului Călan, Adrian Iovănesc.
Protocoalele prin care cele 13 spitale din judeţul Hunedoara trec în administrarea primăriilor şi a CJH au fost semnate, ieri, de către primari, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa prefectului Attila Dezsi, a preşedintelui CJH, Mircea Ioan Moloţ şi a directorului DSP, Dumitra Ştefan.