Mărtineşti: debut de primăvară, cu speranţe bugetare
Echilibrul bugetar al administraţiilor publice se anunţă unul fragil, ţinând cont de frâna bruscă pusă de unele domenii ale economiei, de creşterea şomajului (ambele cu repercusiuni în cotele defalcate din impozitul pe venit), dar şi de cheltuielile pentru combaterea pandemiei la nivel local. Conducerea comunei Mărtineşti se află în aşteptarea alocărilor de care vor depinde nu doar buna funcţionare a instituţiei, ci şi investiţiile.
„Suntem realişti, dar avem speranţa că se vor împărţii la primării sume decente şi în concordanţă cu nevoile administrative. Avem în vedere introducerea reţelei de gaz metan şi pentru asta ne-am propus să accesăm orice axă europeană sau guvernamentală va permite finanţarea, dar ca să ajungem la un pas ca acesta, trebuie să întocmim un studiu de fezabilitate, ca mai apoi să fie nevoie de avize, deci bani şi iar bani. Din păcate, nu vom putea să realizăm o asociere cu comunele vecine, precum Turdaş sau Băcia (deoarece au deja gaz metan) pentru a reuşi să întrunim acel prag minimum 2.000 de fumuri, cât se cere. Deocamdată am solicitat şi am primit acordul de principiu, dar urmează să vedem cum vor onora partea tehnică. Din şapte sate aparţinătoare, două nu sunt pretabile investiţiei. Dincolo de asta, dacă ar fi ca bugetul să rămână la nivelul celui din 2020, greu ne-am descurca. Alocările au scăzut oricum anul trecut faţă de 2019, deci panta a fost una descendentă, aşa că nu ne dorim să mai coborâm şi alte trepţi valorice. Venituri înregistrăm din colectarea de taxe şi impozite (persoane fizice şi juridice), concesiuni de păşune comunală şi cotele defalcate din impozitul pe venit. Doar pentru a funcţiona avem nevoie de 1.200.000 de lei pe an. Partea investiţională o rezolvăm din surse suplimentare, deci nu din visteria proprie. Nu avem cum. Prioritare rămân asfaltarea şi canalizarea în localităţile componente. La ora actuală, oamenii se folosesc de fose septice. Alimentarea cu apă a fost făcută prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL)”, susţine Adinel Botescu (foto), primarul din Mărtineşti.
Alesul local reaminteşte comunităţii pe care o reprezintă că până la sfârşitul lunii martie se aplică bonificaţia de zece la sută la plata integrală a impozitelor, deci mai e puţin timp până se mai oferă reducerea stabilită. Celor care deja şi-au plătit dările le mulţumeşte pentru promptitudine şi spirit civic.