Dacă nu a mers organizarea, cum va arăta implementarea? PNRR, mai mult decât poate duce Coaliţia
În propunerile anterioare, guvernele de dreapta au jonglat iresponsabil cu procentul alocat educaţiei în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. S-a început cu 3%, respectiv 9%, iar acum, după propunerile pe care le-a formulat Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor în cadrul dezbaterii de săptămâna trecută, guvernanţii de dreapta au înţeles şi au ţinut în sfârşit cont şi de recomandările Parlamentului European, alocând 11% pentru domeniul „educaţie” din PNRR.
Ieri, ministrul de resort a prezentat în Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor un nou draft al PNRR. Felicitări! Măcar acum, la aproape un an de la lansarea Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă, România va avea o propunere coerentă de susţinut, după ce primele variante au fost respinse de către Comisia Europeană.
Însă, trebuie să fim realişti. Dacă elaborarea pe hârtie a planului a fost atât de dificilă pentru cei din Palatul Victoria, ne întrebăm cum va arăta implementarea. Să nu uităm că, iniţial, România trebuia să primească 30,5 miliarde de euro prin Mecanismul European de Redresare si Rezilienţă. Acum, din cauza întârzierilor repetate şi nu numai, România va avea la dispoziţie doar 29,2 miliarde de euro. Aşadar, nici nu am ajuns la aplicarea PNRR, că România a pierdut deja aproximativ 1,3 miliarde de euro din finanţare. De banii aceştia, stimaţi guvernanţi, ştiu că ar fi fost prea mult pentru voi, dar aţi fi putut creşte liniştiţi pensiile sau alocaţiile.
Dacă vorbim la nivel tehnic şi practic, mai sunt 21 de luni şi România trebuie să aibă contracte încheiate în valoare de aproximativ 20 miliarde euro, din totalul de 29,2. Să sperăm că acest guvern de coaliţie va lăsa deoparte politica şi se va concentra pe implementarea unitară, eficientă şi responsabilă a acestui Plan, având în atenţie să utilizeze aceste finanţări pentru dezvoltarea întregii ţări, nu doar în administraţiile locale ale coaliţiei de guvernare.
Subliniez că informaţiile vehiculate în spaţiul public cu privire la faptul că PSD ar vrea să blocheze această finanţare sunt total neadevărate. PSD îşi doreşte ca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie unul inclusiv, dezbătut în Parlament, acesta fiind forul reprezentativ al cetăţenilor, un Plan care să acopere nevoilor tuturor oamenilor. Dacă politicienii aflaţi astăzi la putere nu sunt de acord cu această abordare, este problema lor.
Partidul Social Democrat nu renunţă la oameni şi va face tot posibilul ca PNRR-ul să nu fie numai o poveste frumoasă scrisă pe hârtie, ci un motor real de dezvoltare pentru România. Din Oltenia şi Muntenia, până în Moldova, din Ardeal până-n Dobrogea, toţi românii trebuie să simtă beneficiile aduse de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Măcar acum, guvernanţii să fie responsabili şi corecţi!
Natalia-Elena Intotero,
deputat PSD Hunedoara,
preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor