Comunitate

REPERE MEDICALE. Sindromul de oboseală cronică

Dr. Biochimist Manuela Ștef

Sindromul de oboseală cronică este o afecțiune caracterizată de o stare de oboseală extremă ce durează mai mult de 6 luni, nefiind datorată unei anumite boli. Persoanele care suferă de această afecțiune se simt prea epuizați pentru a-și putea desfășura activitățile lor zilnice, uneori prea extenuați chiar pentru a se da jos din pat, iar datorită oboselii fizice și psihice prezintă stări de somnolență, iritabilitate, atacuri de panică, anxietate și depresie.

Sindromul de oboseală cronică poate fi cauzat de o combinație de factori, acesta putând apărea în urma unor: infecții virale (virusul Epstein-Barr, HPV), dezechilibre hormonale, schimbări care se produc la nivelul sistemului imunitar, a proceselor inflamatoare și a stresului. Factorii genetici sau deficiențele nutriționale pot contribui la apariția acestei afecțiuni.

Simptomele principale ale oboselii cronice sunt senzația de epuizare după eforturi fizice sau psihice de intensitate mică, tulburări de concentrare, pierderi ale memoriei de scurtă durată, tulburări de somn și digestive. Alte simptome frecvent întâlnite sunt durerile de cap, de gât, musculare, articulare sau ale ganglionilor limfatici.

Tratamentul sindromului de oboseală cronică include psihoterapie, exerciții fizice și o dietă echilibrată. Deoarece starea de oboseală este întreținută și de oboseala psihică, psihoterapia poate ajuta pacientul în stabilirea priorităților și în corectarea comportamentului în raport cu viață profesională și familia. Tratamentul medical al depresiei asociate oboselii cronice poate include medicamente antidepresive, analgezice și medicamente pentru tratamentul tulburărilor de somn.

Exercițiile fizice trebuie structurate gradual, astfel încât rezistența la efort să fie crescută în timp. Se poate începe cu exerciții fizice ușoare precum mersul pe jos sau exerciții de stretching, durata și intensitatea acestora mărindu-se gradual. Pacienții trebuie să aibă o dietă echilibrată care să poate combate fenomenele inflamatoare legate de tulburările sistemului digestiv. Se recomandă consumul de alimente bogate în vitamina B (carne de pui, ouă, zarzavaturi, pește alb și citrice) și legume verzi (spanac, broccoli, varză) deoarece conțin numeroși antioxidanți care ajută sistemul imunitar.

Nediagnosticată și netratată la timp oboseală cronică poate conduce la complicații precum depresia cronică, izolarea socială, psihoza, malnutriția și excluderea din viața activă.

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura