Laura Sârbu, Hadrian Sârbu şi Mihai Bodrean au fost arestaţi!
Secretarul general al municipiului Deva, soţul şi cumnatul acesteia, acuzaţi de trafic de influenţă în formă continuantă
Sorina Popa
După percheziţiile de miercuri, lucrurile s-au complicat în ceea ce-i priveşte pe unii angajaţi ai Primăriei municipiului Deva. Astfel, secretarul general al municipiului, Laura Sârbu, dar şi soţul acesteia, Hadrian Sârbu, şi cumnatul Mihai Adrian Bodrean, au fost reţinuţi ieri şi propuşi pentru arestare preventivă. Soţii Sârbu sunt acuzaţi de procurorii DNA de trafic de influenţă în formă continuantă, iar Bodrean de complicitate la trafic de influenţă în formă continuantă. Prezentaţi Tribunalului Alba, judecătorii de aici au admis cererea procurorilor DNA şi au decis arestarea celor trei pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă, ea poate fi contestată în 48 de ore la Curtea de Apel Alba.
Lucrări la Adăpostul de noapte din oraş
Potrivit celor anunţate de procurori, Laura Sârbu este acuzată că ar fi pretins o sumă de bani de la un om de afaceri, promiţându-I acestuia că âi facilitează obţinerea unor contracte de lucrări cu primăria, pentru că are influenţă la funcţionari de acolo. Ea ar fi fost ajutată de soţ, angajat şi el în primărie. Banii i-ar fi primit, susţin anchetatorii, prin intermediul cumnatului său, Mihai Adrian Bodrean.
Iată comunicatul celor de la DNA:
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 31 martie 2021, a inculpaţilor:
SÂRBU LAURA, secretar general al Primăriei municipiului Deva, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată,
SÂRBU HADRIAN, angajat în cadrul Biroului Investitori Relaţii Externe de la Primăria municipiului Deva, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată,
Persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2020 – 2021, inculpata Sârbu Laura, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind şi de ajutorul soţului ei, Sârbu Hadrian, ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei şi ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri suma de 7.000 euro pentru a-şi trafica influenţa pe care a pretins că o are asupra funcţionarilor din cadrul Primăriei municipiului Deva.
Concret, banii respectivi ar fi fost primiţi şi pretinşi pentru traficarea influenţei în scopul atribuirii către societatea omului de afaceri a unor contracte de lucrări în cadrul proiectelor derulate de Primăria municipiului Deva şi pentru a asigura obţinerea de către acesta a documentaţiei necesare construirii unei hale de producţie.
Influenţa s-a dovedit a fi una reală, deoarece la data de 05 august 2020, omul de afaceri a încheiat cu primăria municipiului Deva un contract ce avea ca obiect efectuarea unor reparaţii curente la „Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte” (aflat în subordinea Direcţiei de asistenţă socială Deva).
Ca urmare a înţelegerii iniţiale, omul de afaceri, prin intermediul societăţii administrate de cel de-al treilea inculpat, ar fi remis secretarului general al Primăriei municipiului Deva suma totală de 40.000 lei.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 01 aprilie 2021, cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”. (Biroul de informare şi relaţii publice)
Cred ca nimeni nu poate să-și imagineze ce este în Primaria Deva condusa de Oancea Florin ?câtă corupție și câtă mafie există și vrea cineva sa credem ca Primarul nu stia nimic de toate astea ,greu de crezut!Oare vrea cineva sa sape cu adevărat și sa afle toata corupția ce există în Primaria Deva pentru ca familia Sarbu sunt doar o parte dintre adevărați profitori de bani publici !
Păi dacă tot se dă cu curul de pământ prin „Comunicate oficiale” organizația PNL Hunedoara, hai să vedem cine conduce primăria Deva din 1996 până în prezent: Mircia Muntean 1996-2012; 2016-2017 susținut de PNL, Petru Mărginean 2012-2016 susținut de PNL, Florin Oancea 2017- prezent susținut de PNL, viceprimar 2004-2010 susținut de PNL. Să nu uităm de „tătelu” PNL Hunedoara, Moloț înlăturat de la conducerea CJ cu dosar la DNA! Siktir!
Bodrean Adrian Mihai este angajat consilier în Aparatul de specialitate al Primarului din anul 2020, iar soția acestuia Bodrean Cristina este Șef serviciu la Direcția de Asistență Socială din subordinea Primăriei din 2013?!
Dece nu vine DNA la Petrosani sa vedeti jafuri pe bani publici de milioane de euro facute de AVRAM cind a fost director la APA-SERV in cirdasie cu RIDZI si cu TAMASI lucrari facute de mintuiala cu muncitori care nu au nici o calificare,,oameni de la ZONZ-D care nu au lucrat in viata lor in acest domeniu,sefi de santier nu au nici o calificare in domeniul acesta,conducta de apa potabila este linga conducta de CANALIZARE,mai mult au montat conducte de canalizare cu diametru de 300 in loc de 600,conducta de cea mai proasta calitate pe care a acoperito urgent cu pamint sa nu vada prosti.pentru aceste hoti Petrosaniul are cea mai scumpa APA.
Firmele lui Bodrean Adrian Mihai au fost abonate de mult la contracte cu statul si au „hranit” politicieni si de la PNL si de al PDL si de la PSD, dar toate dezvaluirile despre aceste afaceri nu au dus nicaieri!!!
Foarte curios de ce acum….!!!
ex.:
(DOCUMENTE) Cum a făcut Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva afaceri chiar cu firmele angajaţilor. Iată pe unde s-au mai dus banii publici când s-au dus
De către Cătălin DOCEA – 25 iulie 2015
DISTRIBUIȚI Facebook Twitter
Timp de citire: 5 minute
La vremea când toţi ochii erau aţintiţi spre marii constructori din judeţ, cei care (spun procurorii DNA) returnau şpăgi consistente cuplului Moloţ – Balint şi prindeau astfel, pe alese şi pe bandă rulantă, cele mai bănoase contracte, în laboratoarele unor entităţi subordonate CJ Hunedoara se coceau şi contracte mai mici. Nu foarte mici, dar numai bune de pus la CV-ul unor firme care, spre deosebire de primele, n-aveau acces la clubul exclusivist al vizitatorilor biroului căpitanului de judeţ, Moloţ I şi ultimul de Hunedoara. În unele cazuri, lucrările Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva au fost preluate direct chiar de firmele angajaţilor. Ca să fie bine, deci să nu fie rău.
Pentru început, în cele ce urmează, prezentăm o listă de contracte atribuite de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, entitate subordonată Consiliului Judeţean Hunedoara, în anii 2013, 2014 şi 2015. Conexiunile, deosebit de interesante, le rezervăm pentru a doua parte a prezentului material.
2013 – trei lucrări, trei contracte, o singură firmă (facsimil 1-3 din galeria foto)
47.274,19 lei plus TVA – Termic Plus Confort SRL Cristur (asociat unic Ion Trif) – „Lucrări de zugrăvire, igienizare şi reparaţii la sediul Serviciului Judeţean de Medicină Legală – pe aripa paralelă cu str. Mihai Eminescu”
65.151,08 lei plus TVA – Termic Plus Confort SRL Cristur – „Execuţia lucrărilor de acoperire cu pardoseală şi pereţi cu tarket antimicrobian”
152.426,96 lei plus TVA – Termic Plus Confort SRL Cristur – „Lucrări de renovare Secţia Obstetrică – Ginecologie, inclusiv Compartiment Neonatologie”
2014 – Şase contracte din şapte au mers la o singură firmă, aparţinând unei angajate a Spitalului (facsimil 4-10 din galeria foto)
26.732,16 lei plus TVA – Hifcon SA Deva – “Lucrări de igienizare şi renovare Secţia ATI”
49.515,44 lei plus TVA – West Comserv Deva – “Lucrări de refacere şi prelungire a gardului şi a porţii nr. 3, dinspre str. Împăratul Traian”
31.551,00 lei plus TVA – Hifcon SA Deva – “Lucrări de zugrăvire şi amenajare a farmaciei”
36.612,37 lei plus TVA – Hifcon SA Deva – “Lucrări de reparaţii, tencuieli şi spaleţi, îndreptarea pardoselii pentru aplicarea tarchetului şi zugrăvirea holului central de pe Secţia Chirurgie”
47.136,43 lei plus TVA – Hifcon SA Deva – “Lucrări de montare tarchet pe Secţia Chirurgie”
44.936,29 lei plus TVA – Hifcon SA Deva – “Lucrări de amenajare a spaţiului pentru examinări ecografice din cadrul Secţiei Interne II”
216.947,72 lei plus TVA – Hifcon SA Deva – “Lucrări de renovare a blocului alimentar”
2015 – apare în schemă o firmă nouă, a aceleiaşi angajate (facsimil 11 din galeria foto)
98.590,83 lei plus TVA – Smart One Invest SRL Deva – “Lucrări de igienizare a Secţiei Pediatrie”
După cum lesne…
…se poate observa, la nivelul anului 2013, cele trei lucrări au fost atribuite unei singure firme, Termic Plus Confort SRL Cristur. Societatea, controlată de Ion Trif, şi-a asigurat doar din contractele cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva peste 30% din cifra de afaceri (903.478 lei) a anului 2013.
Şase dintre cele şapte…
…contracte atribuite în anul 2014 au ajuns la Hifcon SA, cu sediul în Deva. Potrivit celor mai recente date în posesia cărora ne aflăm, societatea este deţinută de acţionarii persoane fizice Mateş Adela Ioana – 5%, Bodrean Adrian Mihai – 5%, Bodrean Cornelia – 5%, Bodrean Ioan – 30% şi acţionarul persoană juridică Tera Nova Construct SRL Deva – 55%. Administrator este Ioan Bodrean, iar cenzori sunt Doina Lenuţa Irinca, Gheorghe Horea Bran, Julieta Dudaşu şi Petru Ştefan Crişan. (facsimil 12 din galeria foto)
Tera Nova Construct SRL, acţionarul majoritar al firmei care a pus mâna pe şase din cele şapte contracte atribuite de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva în 2014, este deţinută, ca unic asociat şi administrator, de către Ioan Bodrean. (facsimil 13 din galeria foto)
Să facem acum…
…o incursiune pe website-ul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. În secţiunea Declaraţii de avere regăsim şi numele d-nei Cornelia Bodrean, asistent medical principal şef la Secţia ATI. Ei bine, în declaraţia de interese completată la data de 15.06.2015, d-na Bodrean menţionează calitatea de “acţionar” la Tera Nova SRL. (facsimil 14 din galeria foto)
În realitate, d-na Bodrean a comis o mică şi evidentă eroare. Este acţionar, dar nu la Tera Nova SRL (corect Tera Nova Construct SRL), ci la Hifcon SA. Încă de la înfiinţare, Tera Nova Construct SRL a fost deţinută şi controlată, ca unic asociat şi administrator, de către Ioan Bodrean. Soţul d-nei Cornelia Bodrean.
Cu alte cuvinte,…
…după cum probabil deja aţi dedus din cele anterior prezentate, şase din cele şapte contracte atribuite de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva în 2014 au ajuns în portofoliul unei societăţi controlate de familia Bodrean, adică familia d-nei Cornelia Bodrean, asistent medical principal şef la Secţia ATI. O firmă la care inclusiv d-na Bodrean este acţionar minoritar, iar soţul acesteia deţine direct şi prin intermediul altei societăţi comerciale pachetul majoritar de acţiuni.
Şi asta nu e tot!
Observaţi că, în 2015, pe lista contractelor încheiate de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se află şi cel de “Lucrări de igienizare a Secţiei Pediatrie”, în valoare de 98.590,83 lei plus TVA, atribuit SC Smart One Invest SRL Deva. Achiziţia a fost finalizată la data de 20.02.2015. Câteva zile mai târziu, în 23.02.2015, Cornel Hodosiu, unic asociat şi administrator, o cooptează în societate, cu 20%, pe Cornelia Bodrean, care devine şi administrator al societăţii. (facsimil 15 şi 16 din galeria foto)
Firma îşi mută sediul la o adresă obţinută printr-un contract de comodat încheiat la data de 20.02.2015 cu Tera Nova Construct SRL. (facsimil 17 din galeria foto)
Astăzi, la ora la care sunt redactate aceste rânduri, Cornelia Bodrean, angajat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, figurează ca asociat unic şi administrator al SC Smart One Invest SRL Deva, societatea căreia unitatea medicală i-a atribuit, prin procedura cu numărul 174702, contractul de “Lucrări de igienizare a Secţiei Pediatrie”. Frumos, ori ba? (facsimil 18 din galeria foto)
Nu punem…
…în discuţie modul / legalitatea atribuirii contractelor, nici calitatea lucrărilor. Există organe care, la o adică, pot verifica aceste aspecte. Dar aducem în discuţie, în primul rând, moralitatea derulării unor contracte de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva cu firme la care acţionar ori chiar asociat majoritar este un angajat al unităţii medicale amintite.
În plus,…
…vorbim şi de o evidentă încălcare a prevederilor legale privitoare la completarea declaraţiilor de avere şi interese. În documentul completat la data de 15.06.2015, d-na Bodrean a menţionat o firmă la care asociat unic şi administrator este soţul său, la care dumneaei nu a fost vreodată asociată, dar nu a menţionat că este acţionară şi, respectiv, asociat unic şi administrator, la alte două societăţi. De asemenea, nu a declarat contractele pe care firmele la care este acţionar / asociat / administrator le-au încheiat cu entităţi de stat (culmea, chiar cu instituţia la care lucrează), cu toate că avea această OBLIGAŢIE legală!
Important de menţionat şi că,…
…anterior intrării în relaţii comerciale cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Hifcon SA figura cu datorii de 40.635 de lei către stat. Hifcon SA nu a mai ajuns vreodată pe “0” datorii către stat, iar în 31.03.2015 acestea se ridicau la 101.876 de lei (din care 60.284 de lei TVA). (facsimil 19 şi 20 din galeria foto)
În decembrie 2014,…
…Dorin Oliviu Gliglor prelua coordonarea CJ Hunedoara şi promitea decartelarea economică a judeţului şi intrarea în legalitate la nivelul administraţiei judeţene şi al entităţilor subordonate. Cum bună parte din cele de mai sus s-au întâmplat la vremea când dl. Gligor era vicepreşedinte de judeţ, iar mai apoi chiar conducător efectiv al CJ Hunedoara, e lesne de dedus că şi aceste aspecte i-au scăpat din atenţie vajnicului politician (etern candidat, veşnic perdant). Alte “decartelări” ratate de vicepreşedintele Gligor au fost prezentate recent de Hunedoara Plus chiar aici. Vom reveni.
Cătălin DOCEA
Bravo Romeo si Julieta. Bine zis. F bun comentariu. Sper sa-l citeasca si cei de la DNA.
Deva este un sat fără câini în care fiecare face ce vrea… mașini lăsate efectiv peste tot, in giratorii, intersecții, pe trotuare; mizerie , străzi și borduri sparte, tomberoane de gunoi in plina strada, sa nu mai vorbim de centura de ocolire a orașului…
Aceasta stare deplorabilă reflectă corupția, indiferența și incapacitatea celor din administrația publică. Primarul actual este un incapabil total și cu părere de rău dar devenii își merită soarta pentru că au zero spirit civic și votează și se lasă conduși de astfel de oameni.
In timp ce toate orașele din regiunea de Vest atrag fonduri și implementează sisteme moderne de tot felul Deva rămâne suspendata undeva în anii 2000, un oraș condus de corupți și incompetenți.
Bine spus Doru,dar cine la votat pe Oancea,o parte din PNL cei cu interese și cei care s-au mânjit pentru 100 lei votul,doar se știe ca Oancea a plătit voturi cu sume între 100 și 500 lei,poate acum se afla și de unde erau banii pentru mita electorala și daca ne gândim puțin lucrurile încep sa se lege și sa capete contur. Întrebarea este dacă se va ajunge vreodata la adevărați vinovați !?