Comunitate

Ciupercarii, nemulţumiţi că preţurile au scăzut

Adriana Raluca Mîţ

O zi „cu noroc” pierdută în inima munţilor, în căutare de ciuperci sau fructe de pădure, poate aduce un câştig de 20-30 de lei celor care se ocupă de această „afacere” sezonieră. Dar, oamenii se plâng că preţurile au scăzut mult, faţă de anii precedenţi.

O muncă grea…

Înainte de răsăritul soarelui, la ora patru, ciupercarii pornesc la drum, pentru a nu-i prinde arşiţa zilei. După două ore de mers pe jos, ajung în locurile bine ştiute de „veteranii” acestei meserii, acolo unde ar trebui să se găsească ciupercile. Cât e ziua de mare, ciupercarii se plimbă dintr-o parte într-alta şi adună ciupercile într-un coş mare de paie, pe care îl cară în spate. Seara, sleiţi de putere, merg grăbiţi la punctul de colectare din sat, pentru a vedea cât valorează ziua lor de muncă prin pădure. Pentru a porni într-o nouă „aventură” prin munţi, oamenii au nevoie de cel puţin două zile de odihnă pentru a-şi recăpăta puterile. La fel de istovitoare este şi munca afinarilor: „Sunt plecată de două zile cu soţul meu după afine şi de-abia de o oră am ajuns acasă. A fost foarte greu, am prins şi ploaie şi caniculă, dar s-a meritat. Am adunat în jur de 40 de kilograme de afine şi o să mergem cu ele în Deva sau în Petroşani la piaţă, să le vindem”, spune Cristina Ilie.

…de care profită „colectorii”

„Nu ducem afinele la „colector”, pentru că ne oferă doar patru lei pe kilogram, pe când la piaţă le vindem dublu. Cel care colectează afinele îşi bate joc de munca noastră, pentru că le dă de trei-patru ori mai scumpe”, mai spune Cristina llie. Gheorghe Lascu, 55 de ani, merge după ciuperci în fiecare an, şi asta, pentru că singurul său venit este ajutorul social oferit de primărie, de 125 de lei. Dar, în acest an, a mers de câteva ori şi s-a dat bătut, deoarece „colectorii” au redus foarte mult preţurile: „Umblu o zi întreagă după 10 kilograme de ciuperci, pe care primesc 15-20 de lei. Anul trecut, a meritat să merg, obţineam şi cinci-şase lei pe un kilogram de pitoance.” Florin Munteanu locuieşte în comuna Pui, o regiune înconjurată de munţi. Bărbatul adună fructe de pădure şi ciuperci pentru că este nevoit să o facă: „În acest an, nu se prea rentează să strâng ciuperci sau afine. În anii trecuţi reuşeam să fac pe zi din ciuperci şi 100-150 de lei, acum, în zilele cele mai bune de-abia strâng 20-30 de lei. Şi asta, pentru că au scăzut mult preţurile. Dar nu am ce face, am un copil de crescut şi cu ajutorul de la Primărie de 250 de lei, nu prea mă descurc.” Chiar dacă ciupercarii şi afinarii sunt nemulţumiţi de preţurile care li se oferă, ei continuă să meargă în pădure la cules şi asta pentru că totuşi reuşesc să aducă nişte bani în casă, dar sunt optimişti şi speră că preţul merişoarelor sau al zmeurei, care mai au puţin şi se coc, vor fi mai ridicate şi astfel, munca le va fi răsplătită.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura