Canicula i-a doborât pe hunedoreni
Livia Botici
Temperaturile caniculare, înregistrate pe parcursul week-end-ului, au făcut ca zeci de hunedoreni să aibă nevoie de ajutorul medicilor.
Căldură inconfortabilă
Şi sâmbătă, şi ieri, nivelul mercurului din termometre a ajuns foarte aproape de 40 de grade Celsius, în zona judeţului Hunedoara. Odată cu aceste temperaturi, numărul persoanelor care au avut nevoie de intervenţia medicilor a crescut simţitor. Doar sâmbătă, cinci deveni s-au prezentat la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a spitalului din municipiu, acuzând dureri de cap, temperatură, frisoane, vărsături şi alte simptome specifice insolaţiei. „În fiecare an, vara, ne confruntăm cu astfel de cazuri, cu toate că, mereu, prin toate mijloacele pe care le avem, atenţionăm oamenii cu privire la riscurile expunerii prelungite la soare. Spre exemplu, aceste persoane care au fost aduse la urgenţă, sâmbătă, au stat toată ziua în soare, fără a se proteja în vreun fel şi au făcut insolaţie. De asemenea, pe lângă acestea am mai avut şi câteva zeci de cazuri de cardiaci şi persoane cu probleme respiratorii, cărora, odată cu temperaturile ridicate, li s-au accentuat bolile şi au fost nevoite să se prezinte la spital, fie cu hipertensiune, fie cu crize de spasmofilie”, a declarat dr. Mircea Veţean, medic UPU, la Spitalul Judeţean din Deva.
Beţi multă apă
Principalul sfat al medicilor, în perioada caniculară, este ca oamenii să nu stea în plin soare. „Expunerea prelungită la soare este cea mai periculoasă, mai ales, între orele 11 şi 18. De preferat ar fi zonele umbrite, în special parcurile, pădurile sau, pur şi simplu, statul în casă. De asemenea, trebuie să bem minimum doi litri de apă pe zi, să purtăm pălării şi ochelari de soare, iar hainele să fie cât mai largi, pentru ca aerul să poată circula”, a adăugat dr. Mircea Veţean.