Comunitate

Lecţie despre tradiţii, la şcoala din Zam de Ziua Iei

Adriana Năstase

Dascălii şi elevii de la Şcoala Gimnazială Zam au organizat, ieri, un eveniment special, dedicat „Zilei Universale a Iei” şi Sărbătorii de Sânziene. Evenimentul a avut ca scop promo­varea tradiţiilor străvechi şi a portului popular caracteristice zonei.

Piese lucrate manual
Activitatea extraşcolară organizată de ca­drele didactice şi elevii şcolii din Zam s-a axat pe prezentarea costumelor tradiţionale spe­ci­fice locului. Fiecare elev care a participat la ac­ti­vitatea extraşcolară a purtat straie tradiţio­nale. Majoritatea costumelor au fost luate din garderoba bunicilor, fiind piese vestimentare lucrate manual, după tehnicile care se folo­seau în secolele trecute.
Profesoara Adriana Costan a fost inima eve­nimentului şi cea care, sprijinită de colegele Marinela Mariş şi Aniela Cioară, au reuşit să pună la punct întreaga manifestare.
„În activităţi, au fost implicaţi 40 de elevi care au contribuit cu portul tradiţional şi cu flo­rile de sânziene, pe care le-au cules de pe câmp sau din grădinele proprii, flori cu care şi-au făcut coroniţe. Cămăşile tradiţionale ale co­munei Zam sunt mai deosebite prin diversi­ta­tea comunităţilor care locuiesc aici. Satele co­munei se află aşezate atât pe dealurile şi văile care fac legătura cu celelalte comune din ju­deţ, respectiv Vorţa, Gurasada sau Vaţa, dar şi de-a lungul Văii Mureşului, fiind încadrate înspre regiunea Banatului. Alături de localnici există şi o comunitatea de ruteni care a adus o notă aparte locului. Tocmai de aceea, portul popular din zonă a fost influenţat de specificul fiecărei comunităţi, iar rezultatul îl putem ve­dea în straiele tradiţionale purtate de copii”, a explicat profesoara Adriana Costan, pasionată de tradiţii şi obiceiuri străvechi.
În sala în care s-a desfăşurat evenimentul, au fost expuse piese autentice ale portului tra­diţional din zona comunei Zam. Colecţia de pie­se vestimentare a fost strânsă de profesoara Adriana Costan şi învăţătoarea Marinela Mariş, de la localnici. Special pentru elevi, profesoara Ana Bretotean a făcut o prezentare a cos­tu­me­lor tradiţionale, micuţii având parte de o ade­vărată lecţie de tradiţii şi obiceiuri din locurile lor natale.
„Activitatea a fost o oportunitate şi pentru une­le persoane din comună care au participat şi au realizat o scurtă prezentare a iei tra­di­ţio­nale dar şi a obiceiurilor de Sânziene. Învăţă­toarea Bretotean a adus costume tradiţionale din satul Pojoga, iar Verghelia Alb a prezentat cateva ii transmise în familie din generaţie în generaţie specifice satului Almaş-Sălişte”, a relatat profesoara Adriana Costan.

Elevii trebuie să afle tradiţiile
În comuna Zam, tradiţia confecţionării blu­zelor tradiţionale continuă şi în zilele noastre, deşi tehnicile nu mai sunt cele practicate cu zeci sau sute de ani în urmă.
„Deşi în prezent confecţionarea iilor în satele din comună nu se mai face la războiul de ţesut, mai există încă persoane care încearcă să dea o altă formă acestei piese tradiţionale ro­mâ­neşti. Dintre aceste persoane, care au con­fec­ţionat bluze tradiţionale, o perioadă lungă de timp, este Viorica Mariş din localitatea Zam, iar din satul Almaş Sălişte, Ioana Popa duce mai de­parte arta creaţiei populare. Fiecare folo­seşte o altă tehnică de lucru: brodarea şi cu­su­tul ma­nual. Această ocazie de a sărbători ia ro­mâ­nească dar şi Sânzienele a adus în faţa elevilor elementele caracteristice şi unice aces­tor locuri. Fiecare generaţie de elevi trebuie să afle tradiţiile şi obiceiurile locale în cadrul unor astfel de evenimente”, a mai precizat Adriana Costan.
Ziua Universală a Iei este sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din în­treaga lume, la data de 24 iunie. La începutul anului 2013, comunitatea on-line „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, în 2012, a propus ca data de 24 iunie, de Sân­ziene, să devină o zi dedicată iei şi să fie numită „Ziua Universală a Iei”. Prima marcare a acestei zile a avut loc la 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica). Astfel, în anii care au urmat, „Ziua Universală a Iei” a fost aniversată în ţări de pe întreg mapa­mon­dul, iar în 2015, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington şi ale comunităţii româneşti din capitala americană, ziua de 24 iunie a fost proclamată de Primăria Washington D.C., Ziua Universală a Iei în acest oraş.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura