Comunitate

Prea puţini sudori experimentaţi

Maximilian Gânju

Unul intervine la situaţiile de pe partea de vest a Văii Jiului, iar celălalt la avariile din zona de est a regiunii. O societate cu servicii vitale pentru populaţia din întreaga Vale a Jiului are nevoie de mai mulţi oameni pregătiţi să intervină remedierea avariilor, dar operatorul n-a avut de unde să-i angajeze.

Foarte importanţi pentru societate
A organizat mai multe concursuri de an­ga­jare, însă nimeni nu s-a prezentat. Prin ur­mare, Apa Serv şi-i ”recrutează” încă de pe băncile şcolii şi şi-i specializează singură, la fel ca şi în cazul altor meseriaşi. Astfel, Apa Serv Valea Jiului are şi o clasă formată din 18 elevi ai Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroşani, pe care-i pregăteşte în meseria de sudor. „Noi ne bucurăm foarte mult de aces­te colaborări pe linie profesională cu li­ceele partenere. Cei 18 elevi din primul an de învăţământ profesional dual de la Liceul Teh­no­logic ”Dimitrie Leonida” care se pregătesc la noi pentru meseria de sudor, sunt foarte im­portanţi pentru noi. De altfel, noi deja îi con­siderăm colegii noştri şi facem tot ceea ce de­pinde de noi pentru ca ei să înveţe, în perioa­da de practică pe care o vor face la noi, nu doar bazele pregătirii în meseria de sudor, ci şi o serie de elemente definitorii ce ţin de cu­noş­tinţele pe care trebuie să le aibă un bun meseriaş. Nu vă ascund faptul că ne-am dori ca, la finalul anilor de studiu, măcar o parte dintre ei să aleagă să-şi continue activitatea la Apa Serv, devenind colegii noştri cu normă întreagă. Ştim că în pregătirea unui bun me­se­­riaş, felul în care reuşeşti să-i captezi aten­ţia încă de la primul contact cu atelierul este unul esenţial şi ne străduim să fim la înăl­ţi­mea acestei responsabilităţi”, Cristian Ionică (foto), directorul general al Apa Serv.

Sunt stimulaţi să se ţină de şcoală
Adolescenţii sunt recompensaţi cu burse pentru rezultatele bune la orele de practică. „Ne bucurăm că avem, la orele de pregătire practică, o prezenţă de 100 la sută, un interes deosebit din partea copiilor care sunt deo­sebit de preocupaţi de ceea ce facem la ate­lier, sunt activi şi dornici să acumuleze cât mai multe cunoştinţe. Cu toate că lucrăm doar de puţin timp cu această clasă de la Li­ceul Industrial din Petroşani, am reuşit deja să facem împreună câteva operaţiuni teh­no­logice de bază, dar foarte importante în ve­de­rea calificării lor în meseria pentru care se pregătesc”, spune ing. Adrian Donisă, cel care se ocupă de pregătirea practică a adoles­cen­ţilor.De cealaltă parte, conducerea liceului din Petroşani apreciază colaborarea cu opera­torul de apă şi canal din Valea Jiului. ”Ţin să mulţumesc ApaServ, deoarece este singura firmă care i-a primit în practică şi le oferă şi o bursă de 200 de lei, exact ca bursa oferită de minister. Sunt prima generaţie de învăţământ dual din cadrul liceului. Au posibilitatea ca aici să facă practic ceea ce la atelier nu mai există, atelierele sunt desfiinţate, şi aici învaţă noţiunile de bază pentru specializarea lor”, a declarat Ovidiu Colda, director în cadrul Li­ce­u­lui Tehnologic Dimitrie Leonida Petroşani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura