Albinele, superoii Geoparcului UNESCO Țara Hațegului
O sculptură de mari dimensiuni, realizată de un artist apicultor în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, şi care înfăţişează un chip uman în care au fost plasaţi mai mulţi faguri reali, cu albine, îşi propune să atragă atenţia asupra importanţei acestor insecte în natură, în ultima sută de milioane de ani.
Semnal de alarmă
Proiectul intitulat „Albina Super Erou. 100 de milioane de ani în slujba mediului” trage un semnal de alarmă, într-un mod inedit, asupra impactului pe care l-ar putea avea dispariţia albinelor asupra mediului.
Autorul sculpturii este artistul Dragoş Neagoe, apicultor profesionist, care a adus în Geoparc lucrarea „Coabitare”. El a realizat o lucrare de mari dimensiuni pe care a fost ataşată o familie de albine crescută special pentru a construi forme pe suprafaţa operei de artă.
„În 2008 am început apicultura şi mi-am dat seama că albina este pe cale de dispariţie. Multe familii de albine mor mai ales în timpul culesului de rapiţă şi de floarea soarelui, în special din cauza insecticidelor şi pesticidelor. (…) Sper să nu ajungem în situaţia în care albina, care este pe cale de dispariţie, să fie văzută la fel ca la grădina zoologică, să ne plimbăm în jurul ei să spunem: ce frumos a fost acum 100 de ani”, apreciază sculptorul apicultor, citat într-un comunicat al Geoparcului UNESCO Ţara Haţegului.În opinia specialiştilor geoparcului, coabitarea dintre sculptură şi viaţa de zi cu zi a albinelor dă naştere acum unui tip de artă hibridă, cu rol educativ.”Albinele vor continua să construiască faguri în forme naturale şi să contribuie la înfăţişarea sculpturii, tehnică realizată pentru prima dată în România. Instalaţia este deopotrivă un act artistic unic şi o modalitate didactică de a arăta viaţa albinelor. Proiectul este gândit de Asociaţia Drag de Haţeg, care are ca scop sprijinirea dezvoltării durabile a regiunii Ţara Haţegului. Noi urmărim promovarea valorilor naturale, culturale şi sociale ale comunităţilor locale şi consolidarea identităţii acestora prin turism, în contextul funcţionării Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului”, a spus Alina Ciobanu, coordonatorul proiectului şi preşedinte al Asociaţiei Drag de Haţeg.
Cu ajutorul unei camere de luat vederi
Observaţiile cu scop educativ, dar şi aventurile de zi cu zi ale familiei de albine pe opera de artă, pot fi urmărite de oricine, în direct, prin intermediul unei camere de luat vederi amplasată în apropiere.Ca măsură de siguranţă, atât sculptura, cât şi familia de albine au fost protejate cu o folie de plexiglas. Considerată cea mai importantă fiinţă de pe Pământ, povestea albinei începe odată cu apariţia primelor plante cu flori şi este definitorie pentru ceea ce reprezintă viaţa pe planeta noastră, afirmă specialiştii Geoparcului.
„Albina Super Erou. 100 de milioane de ani în slujba mediului”, este un proiect iniţiat de Asociaţia Drag de Haţeg şi de Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, cu sprijinul mai multor parteneri. AGERPRES/(AS – autor: Sorin Blada, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)