Actualitate

Amenzile din pandemie, desființate de instanțele judecătorești

Cele mai multe amenzi date de polițiști și jandarmi în perioada în care eve­ni­mentele private erau interzise sunt anu­late de instanțele de judecată. Mai toate au aceeași ”hibă”, adică au fost acordate în lipsa contravenientului.

A cerut să i se anuleze sancțiunea
Judecătorii constată că sunt puși în situația de a depăși limitele puterii judecătorești și să exercite atribuții specifice altei puteri a statului, încălcându-se, astfel, principiul separației puterilor în stat. Mai exact, organul constatator n-a descris în amănunt fapta celui sancționat, dar nici n-a întocmit pro­cesul verbal de față cu el pentru a avea obiec­țiuni ori în prezența unui martor asis­tent. La fel s-a întâmplat și în cazul unui băr­bat din Petroșani, amendat de jandarmi în urma unei acțiuni derulată alături de polițiști la un restaurant unde avea loc un botez. Cel sancționat s-a adresat instanței pentru a scăpa de sancțiune. A ară­tat că a fost abor­dat de un agent al Jan­darmeriei Hunedoara care i-a cerut să se legitimeze. ”Petentul s-a conformat ce­rinței, în sensul că i-a prezentat agentului constatator documentele solici­tate, spu­nându-i-se că totul este în regulă. Petentul a ținut să menționeze că pe tot par­cursul șederii sale în acea locație a respectat normele impuse de combaterea răspândirii noului corona virus, situația reținută de agentul constatator nefiind reală, în cu­prin­sul acestuia nefiind indicate fapta săvârșită, descrierea faptei, încadrarea juridică a aces­teia, gravitatea faptei, pagubele pri­ci­nuite, din aceste motive a invocat nulitatea pro­ce­su­lui-verbal de contravenție”, se arată în plân­gere. Instanța a stabilit că procesul ver­bal a fost încheiat în lipsa contra­venien­tului și, de asemenea, că nu au fost iden­ti­ficați mar­tori asistenți.

Proces verbal făcut pe genunchi
În plus, a fost descrisă fapta con­tra­ven­țio­nală insuficient. ”Nu se menționează, de altfel, în procesul verbal, care este motivul pentru care acesta a fost încheiat în lipsa contravenientului și în lipsa unui martor asistent.Concluzionând, instanța apreciază că în cauză actul contestat conține o des­criere insuficientă a faptei, ceea ce echi­va­lează cu neîndeplinirea cerinței privind des­cri­e­rea faptei contravenționale. (…) Nefiind îngăduit judecătorului, în cadrul procedurii con­travenționale, să reîncadreze, să ree­va­lueze sau să reconsidere fapta imputată contravenientului, această atribuție reve­nin­du-i exclusiv agentului constatator, iar a con­sidera altfel ar însemna ca judecătorul să depășească limitele puterii judecătorești și să exercite atribuții specifice altei puteri a statului, încălcându-se, astfel, principiul separației puterilor în stat, reținând că în cauză, procesul verbal contestat pe calea pre­zentei plângeri nu conține o descriere suficientă a faptei, de manieră a permite pe­tentului ca în cadrul procedurii judiciare să invoce apărări, fiind astfel încălcate dis­po­zițiile art.16 din OUG nr.2/2001, instanța constată nulitatea relativă a procesului ver­bal”, se arată în motivarea instanței. Pe cale de consecință, având în vedere toate argumentele de mai sus, instanța a stabilit că se impune anularea sancțiunii. (M.Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura