Scrisoare deschisă cu privire la închiderea Termocentralei Mintia
Îmi exprim speranța că nu le veți permite autorităților de la București să transforme planul european de decarbonare dintr-o binecuvântare într-un blestem pentru români, pentru locuitorii Devei și ai Văii Jiului.
Doamnei Ursula von der Leyen, PreşedinteleComisieiEuropene
În contextul vizitei pe care urmează să o întreprindeți în România pentru semnarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al țării noastre, vă adresez invitația să vizitați Municipiul Deva – reședința județului Hunedoara și orașele de pe Valea Jiului care trăiesc din producția de cărbune. Cu acest prilej, ați putea constata că planul generos, propus de dumneavoastră, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și pentru atingerea neutralității climatice a Europei până în 2050, este folosit greșit și interesat de autoritățile naționale, cu costuri sociale devastatoare pentru români.
De exemplu, Guvernul a decis, în 26 iulie 2021, invocând motivul nobil al decarbonării, închiderea definitivă a Termocentralei Mintia, după ce funcționarea acesteia a fost întreruptă din 5 martiea.c. Termocentrala, aparținând Complexului Energetic Hunedoara, îndeplinea mai multe funcțiuni: pe de o parte, cu o putere instalată de circa 1.300 MW, avea o contribuție semnificativă la producția națională de energie, asigurând stabilitatea sistemului energetic în zona centrală a României; pe de altă parte, termocentrala asigura agentul termic pentru aproximativ 20.000 de locuitori ai municipiului Deva, școli, spitale, instituții publice și agenți economici.
Consecințele închiderii Termocentralei Mintia sunt dramatice. Așa cum știți, facturile la energie din România au explodat, iar fenomenul de „sărăcie energetică” este în creștere, estimările indicând faptul că milioane de români se vor afla în imposibilitate de a-și achita facturile la energie în sezonul rece. Printre cauzele măririi prețurilor la energie se numără, evident, și închiderea unor capacități de producție naționale (vezi cazul Mintia). În plus, locuitorii municipiului Deva, care au trăit deja iarna trecută în locuințe fără încălzire, la temperaturi de -10 grade Celsius în plinval al pandemiei de COVID-19, vor trece și iarna viitoare prin același calvar.
Închiderea Termocentralei Mintia este o expresie a incompetenței actualului guvern, în mod particular a ministrului Energiei, Virgil Popescu, și a dorinței de a transfera active valoroase, la preț de fier vechi, oamenilor de afaceri apropiați actualei puteri. Fără nicio îndoială, termocentrala poate fi retehnologizată pe bani europeni și redeschisă.
Pe fond, România nu are astăzi o Strategie Energetică aliniată Politicilor UE în domeniul climei și Pactului Verde European. Închidem capacități de producție de energie care poluează și mine de cărbune înainte să punem ceva în loc, construind astfel adevărate bombe sociale. Degeaba aveți un plan de decarbonare extraordinar la nivel european dacă nu urmăriți modul în care autoritățile naționale înțeleg să îl aplice. Tensiunile sociale generate de măsurile radicale, pripite și interesate ale guvernului de la București pot compromite iremediabil obiectivele climatice pe care vi le-ați asumat în calitate de Președinte al Comisiei Europene.
În consecință, o vizită la Deva și pe Valea Jiului v-ar ajuta să vă convingeți ce diferență mare există între dezideratele pe care le expuneți la Bruxelles și realitatea nemiloasă cu care se confruntă cetățenii județului Hunedoara care sunt și ei cetățeni europeni.
Vă mulțumesc și îmi exprim speranța că nu le veți permite autorităților de la București să transforme planul dumneavoastră dintr-o binecuvântare într-un blestem pentru români, pentru cetățenii din județul Hunedoara pe care îi reprezint în Parlamentul României.
Anamaria Gavrilă
Deputat de Hunedoara