Pentru cine este eficient tratamentul cu anticorpi monoclonali
Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institului „Matei Balș”, a explicat pentru Gândul ce este tratamentul cu anticorpi monoclonali și cui îi este recomandat. Un număr de 5.200 de doze de plasmă cu anticorpi, care fac parte din tratamentul cazurilor medii de COVID-19, au fost aduse în țară cu o aeronavă militară Spartan.
Nevaccinații cu comorbidități, primii beneficiari
Anticorpii monoclonali anti-spike reprezintă un tratament care și-a dovedit eficiența în Covid 19, cu condiția să fie administrat la începutul bolii, în prima săptămână, pentru a împiedica intrarea virusului în celulă”, explică medicul Adrian Marinescu.
Întebat dacă cele 5.200 de doze sunt suficiente, medicul Marinescu a afirmat că nu, subliniind că este nevoie de o sursă constantă de anticorpi monoclonali pentru pacienți.
Totodată, medicul Marinescu a sublinat că cei care vor primi acești anticorpi sunt cei nevaccinați cu comorbidități, afirmând că tratamentul nu va fi aplicat și celor vaccinați împotriva SARS-COV-2.
O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a adus marți, din Milano, Italia, circa 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, care fac parte din schema de tratament împotriva COVID-19. Ajutorul oferit României de către Italia, prin punerea la dispoziție a acestor doze aflate în stocurile Regiunii Lombardia, vine ca urmare a solicitării statului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor generate de creșterea exponențială a numărului de cazuri confirmate cu SARS-CoV-2.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că anticorpii monoclonali sunt importanţi pentru pacienţii cu forme „mai puţin severe” şi cu simptomatologie de până la şapte zile.
Reamintim că la finalul lunii septembrie, Comisia Europeană a semnat un contract cadru de achiziţie cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali. Un număr de 18 state membre au semnat un acord comun pentru achiziţia a 220.000 de astfel de cure de tratament.