Au analizat participarea de la Olimpiadă
Forumul în cadrul căruia au fost analizate atât programul de pregătire și calificare, cât şi participarea sportivilor români la Tokyo 2020, a avut loc la Complexul Olimpic Sydney 2000 din Izvorani. Mihai Covaliu a atras atenția că diferenţa dintre ce şi-au propus federaţiile naţionale şi ce au realizat în Japonia, acolo unde România a câştigat doar 4 medalii (una de aur şi 3 de argint), a fost cam mare.
„Federaţiile şi-au propus obiective îndrăzneţe. Dar faţă de ceea ce şi-au propus şi ceea ce s-a realizat a fost o diferenţă cam mare. Trebuie să fie un moment al adevărului şi federaţiile sportive naţionale să înceapă această transformare, această reformă din interior spre exterior”, a spus Mihai Covaliu (foto).
„Comitetul Olimpic și Sportiv Român a oferit sportivilor din loturile olimpice, federațiilor, cu ajutorul partenerilor noștri, tot ceea ce au avut nevoie în acest ciclu olimpic. Am girat asumările federațiilor și e momentul ca acestea să implementeze măsurile care pot trezi sportul românesc. Federațiile care și-au îndeplinit obiectivul sunt canotaj, scrimă și natație. În următorul ciclu olimpic principala nevoie este de a avea antrenori competenți la conducerea loturilor olimpice, de infrastructura adecvată sportului de performanță, de echipe de specialiști în cadrul loturilor olimpice cu import de know-how. De asemenea, e imperios necesar controlul și monitorizarea pregătirii în cadrul loturilor olimpice. Investiția în viitor, în sportivii din centrele olimpice de juniori și tineret, poate salva sportul românesc. E important ca sportul să devină prioritate națională”, a punctat Mihai Covaliu.
Comisia Tehnică Olimpică a fost cea care a estimat corect șansele sportivilor români la JO Tokyo 2020, 4-6 medalii, iar acum va propune spre aprobare Comitetului Executiv al COSR criteriile de finantare pentru loturile olimpice și criterii noi de a promova în loturile olimpice.